Az utóbbi hetek mínuszai után lassan mi is kezdjük elhinni, hogy tél van. A legbiztosabb megoldás arra, hogy hazaérés után felolvasszuk átfagyott végtagjainkat az, ha rögtön három frontos támadást indítunk a hideg ellen, és fűszeres, alkoholos, forró italokat készítünk.
Nem is meglepő, hogy szinte minden országnak, de főként az északi területeken fekvőknek megvan a maga kortyolgatnivalója ilyen esetekre. Mi is a nemzetközi palettáról szoktunk szemezgetni, és most össze is szedtünk nektek néhány izgalmas, fűszeres megoldást, amik jól vizsgáztak nálunk – felmelegítenek, ellazítanak és finomat is egyben.
Reméljük, ti is kipróbáljátok némelyiket, és ne feledjetek tenni melegítő fűszereket az ételeitekbe se. :)
Forralt bor - az ókori klasszikus
Hozzávalók
- 1 liter száraz vörösbor
- ½ liter víz
- 100 g cukor/méz
- 1 csomag forralt bor fűszerkeverék
- 1 evőkanál fekete tea
Elkészítés
A vizet a fűszerekkel és a cukorral forraljuk fel, majd öntsük a teafűre. Egy perc után szűrjük le és keverjük a vörösborhoz. Melegítsük össze így is – de már ne forraljuk – és ízlés szerint adjunk hozzá még mézet vagy cukrot.
Krampampuli - a német diákok égő itala
Hozzávalók
- 200 g aszalt gyümölcs
- 100 g dió
- 500 ml 80%-os rum
- 250 g süvegcukor
- 1,5 l forralt bor (a fenti mennyiség, de forralt fehérbor fűszerkeverékkel készítve)
- 1 l tea
- 1 db citrom leve
- 1 db narancs leve
Elkészítés
Elkészítjük a forralt bort a fenti módon, majd az összemelegítésnél adjuk hozzá a narancslevet és a teát.
Egy hőálló edényben összekeverjük az aszalt gyümölcsöket a dióval. Egy fém rácsot/szitát/sűrű villát helyezzünk a tál tetejére – fontos, hogy önmagában is stabilan álljon. A süvegcukrot tegyük a rácsra, locsoljuk meg rummal és gyújtsuk meg. A rumot folyamatosan kanalazzuk, míg a cukor, karamelizálódva teljesen rá nem olvad a gyümölcsös-magvas keverékre.
Amint a cukor elfogyott, öntsük a keverékhez az elkészített forralt bort is és magostul-gyümölcsöstül merjük bögrékbe az italt.
Hot Toddy - a skót whisky átváltozása
Hozzávalók (1 adag)
- 40 ml whisky
- 80 ml forró víz
- 2 teáskanál citromlé
- 1,5 teáskanál méz
- 3 db szegfűszeg
- 1 citromkarika
- frissen őrölt szerecsendió a tetejére
Elkészítés
A whiskyt keverjük el a citromlével és a mézzel. A szegfűszeget tűzdeljük a citromkarikába, és helyezzük egy kisebb pohárba. Erre töltsük az alkoholos keveréket, majd a forró vizet.
Keverjük el így is, hogy a méz feloldódjon, reszeljünk a tetejére kevés szerecsendiót és már fogyaszthatjuk is.
Glögg - a svéd, brandyvel bélelt forralt bor
Hozzávalók
- 700 ml vörösbor
- 300 ml brandy
- 100 g cukor
- 1 rúd fahéj
- 2 teáskanál gyömbér
- 5 db kardamom
- 5 db szegfűszeg
- ½ narancs héja/1 tk narancshéjkocka
- 2-3 szem mazsola poharanként
- 2-3 szem mandula poharanként
Elkészítés:
A fűszereket néhány órára a vörösborba áztatjuk. Ezt követően hozzáadjuk a brandyt és a cukrot, és – mivel alkoholt is szeretnénk benne tartani – éppen csak forráspontig hevítjük, majd le is vesszük a tűzről.
A poharakba néhány szem mazsolát és mandulát teszünk, erre öntjük a leszűrt italt, majd forrón fogyasszuk.
Grog - a tengerészek rumos gyógyitala
Hozzávalók
- 600 ml víz
- 2 evőkanál fekete tea
- 150 ml rum
- 30 g nádcukor
- 5 db szegfűszeg
- 1-1 rúd fahéj
- 1-1 szelet narancs
Elkészítés
A vizet a tealevelekkel, a szegfűszeggel és 1 rúd fahéjjal forraljuk fel. Szűrjük le, majd még melegen oldjuk fel benne a cukrot és adjuk hozzá a rumot.
A poharakba helyezzünk 1-1 narancsszeletet, illetve fahéj rudat, majd erre öntsük a forró italt. Néhány percig hagyjuk állni, hogy a narancs és fahéj is átadják ízüket a folyadéknak, majd fogyasszuk még melegen az italt.
Eggnog - az amerikai tojáslikőr
Hozzávalók (6 adag)
- 6 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 800 ml tej
- 300 ml tejszín
- 1 rúd vanília
- 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió
- 200 ml whiskey
Elkészítés
A tojássárgájákat kihabosítjuk a cukorral. A vanília rudat kettévágjuk és kikaparjuk a magjait. A kikapart vanília rudat a magokkal együtt a tejhez és tejszínhez adjuk, reszelünk hozzá egy kevés szerecsendiót, majd forráspontig melegítjük.
A szinte felforrt folyadékból kiszűrjük a vanília burkát, majd folyamatos kevergetés közben a tojássárgájákhoz adjuk, majd az egészet visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük.
Ha ez megvan, levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a whiskyt. Kisebb poharakban tálaljuk, és az italok tetejét reszelt szerecsendióval koronázzuk meg.
Az ital tálalható melegen, de akár hűtőben is pihentethetjük pár napig, és onnan kivéve is kínálhatjuk.
Változat: Tom és Jerry
Ha épp nincs otthon kéznél whisky, akkor ezt az italt rummal és/vagy brandyvel is elkészíthetjük – ám ebben az esetben szolgáljuk fel melegen az italt, és hívjuk Tom&Jerry koktélnak.