Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Mitől lesz tökéletes a disznótor?

Természetesen a fűszerektől

2016. január 29. - szaborsika

A disznóvágás valami olyan dolog, amit a legtöbb ember kisgyermekként a legutálatosabb programok között tart számon, és fel nem foghatja, hogy ezen a felnőttek mit is élveznek. Aztán, ahogy felcseperedik, maga is megtapasztalja ennek a nagy, családi-baráti összejövetelnek az élvezeteit, és eljut arra a pontra, hogy már maga is alig várja, hogy a téli hideg beálltával ismét disznótorban vehessen részt. Mi is ilyen úton jutottunk el oda, hogy mára már rendszeresen járunk ilyen összejövetelekre, ahol – nagy örömünkre – a fűszerek is nagy szerepet kapnak.

Persze a disznótoros receptek összetétele minden háznál eltér, de mi kedvenc henteseink, Kónya Gyuri és Takács Gábor szavaira alapozva szoktunk nekiállni az kolbászolásnak. Gábor egyébként szintén ezt a fent vázolt utat járta be, és saját bevallása szerint éppen az első, 4 évesen átélt disznóvágási élménye miatt lett végül hentes.

konya_gyuri.jpg

Aki volt már disznóvágáson, jól tudja, hogy a nap jellemzően hajnali 4-5 körül, egy kávé-pálinka kombinációval indul. Ezt követően indul neki a csapat, hogy felkeresse, majd levágja a disznót, amit alapos perzselés és tisztítás után darabokra vágnak, és aszerint szortíroznak, hogy mihez használják fel őket – kolbásznak, hurkának, színhúsnak, vagy épp füstölésre. 

Mitől lesz a kolbász kolbász?

Kolbász fűszerei

Egy jó kolbászba például mehetnek a lapocka és a comb részei, illetve egy kevés szalonna a megfelelő zsírossághoz. Klasszikus fűszerezésben természetesen elmaradhatatlan kelléke ennek a jó fűszerpaprika és a köménymag, amit só és bors egészít ki.

Ennél egy fokkal izgalmasabb, de még mindig hagyományos verziót árultak el nekünk Kónyáék, akik a fenti verziót gyakran egy kevés szerecsendióval és fehérborssal spékelik meg.

De nem árulunk el nagy titkot azzal sem, hogy a jó minőségű disznóhús gyakorlatilag bármit elbír, úgyhogy bátran lehet kísérletezni a különböző fűszervariációkkal – amikből akár a paprikát is mellőzhetjük. Ilyen bevált verzió például a kakukkfűvel-fokhagymával fűszerezett sertéskolbász, vagy az egészen egzotikus, gyömbérrel és citromos borssal ízesített variáció.

Hurka fűszerei

A hurkához az állat belsőségeire, fejére, zsír, toka és hasaalja szalonnájára, és némi színhúsra lesz szükség, amit első körben vízben főzünk meg, majd leszűrjük és ledaráljuk. Az így megmaradt főzőlevet sem dobjuk sutba, hiszen ebbe megy majd a rizs, a gersli, vagy esetleg hajdina (ízlés szerint), amit szintén puhára főzünk benne, majd a húshoz adjuk.

A hurka klasszikus fűszerei a só, a bors és a majoranna, de azok sem lépnek tévútra, akik babérlevelet is adnak a húsos keverékhez.

Mind a kolbászt, mind a hurkát a fűszerekkel való bekeverés után disznóbélbe töltik, miután a hurkákat és a kolbász kisebb darabjait sütni, a többi kolbászt és szalonnákat pedig füstölni viszik.

Disznótoros ételek

De egy jó disznóvágás program ekkor még nem áll le, hiszen az estét is megkoronázzák a sertés különböző módon feldolgozott részei - a rendszeres tor-látogatók tapasztalatai alapján egy rendes disznóvágáson a disznónak a fele elfogy.

Felénk a vért szokták először megenni - hagymás sült vérnek -, és kisebb, sütött húsokat, friss kenyérrel.

Emellett persze egy jó disznótor elengedhetetlen kelléke az orjaleves, a toros káposzta, és a disznótoros pecsenye. Ez utóbbira esküszik Gábor is, aki még egy kiváló minőségű bélszín steakkel szemben is simán ezt választaná – amit mi is abszolút megértünk, mert egy kemény, hideg, disznóvágós nap után nagyon jó tud lenni ez a fogás. De persze ugyanígy meg szoktak jelenni az asztalon a frissen sült hurkák és kolbászok, amik mellé nálunk mai napig egy nagyon egyszerű burgonyapüré jár.

kolbasz_burgonya_pure.jpg

Szóval mi mindenkinek ajánljuk, ha teheti, menjen el még az idén egy ilyen eseményre, mert az egész nap hangulata, az együttlét öröme fel tudja dobni a szürke, téli napokat. Persze ha erre nincsen lehetőségetek, a fűszeres kolbászvariációk megalkotásáról akkor sem kell letennetek, hiszen ezeket külön vásárolt húsokból, kisebb adagban is elkészíthetitek. 

Persze a kolbász fűszerezése terén mindenki a maga receptjében hisz - és ez így is van jól -, hiszen mindenkinek a saját, hagyományos családi ízkombinációk adják a legkellemesebb élményt. Mi viszont nagyon kíváncsiak vagyunk minden variációra, úgyhogy éppen ezért örülünk, ha megosztjátok velünk a saját receptjeiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr108327674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása