Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Milyen fűszerekkel dobjuk fel a spárgát?

2016. május 21. - szaborsika

A spárga a tavasz egyik hercegnője, amit nem csak azért szeretünk, mert finom és tápanyagokban gazdag, hanem azért, is, mert fantasztikusan jól néz ki. :)

A friss spárgával a legjobb, amit tehettek, az az, hogy kevés olívaolajjal és sóval összeforgatva bedobjátok a sütőbe 200°C-ra, és hagyjátok aranyló barnára sülni. Így jönnek ki legjobban a spárgára jellemző, kicsit édeskés-kesernyés aromák, amik gyakorlatilag instant tavaszt varázsolnak a szánkba, még egy esősebb napon is.

Viszont a kellemesen lágy ízei miatt a spárga nagyon jól fűszerezhető is – csak vigyázzunk vele, hogy ne ízesítsük túl, mert az már elfedi ezeket a friss zamatokat.

 mdsc_1175.jpg

Akkor mivel fűszerezzük?

Az attól függ, hogyan készítjük el a spárgát.

A magas hőfokon sütés (pl. grillezés) során megpörzsölődő rügyeknek saját füstös, ízanyaga van, amit nem érdemes túl erős fűszerekkel elnyomni. Ilyenkor javasoljuk a fenti só & olívaolaj kombinációt, amit esetleg egy kevés chilivel tehetünk még izgalmasabbá.

Főzés és párolás során azonban nincsenek ilyen pirult részek, így a teljes tisztaságában megjelenő spárga ízt már bátrabban társíthatjuk más fűszerekkel is.

mdsc_4982.jpg

A spárga legjobb fűszerei

Metélőhagyma

A természetnél nincs jobb kerítőnő, hiszen a szintén tavasszal beérő újhagyma kiváló társa a friss spárgának. Vajon párolva ráadásul egy idő alatt is készülnek el, és ha egy kevés citromlével is megcsöpögtetjük, akkor egy igazán friss, tavaszi, langyos salátát készíthetünk belőle, ami szuperül megy egy natúr hús mellé – vagy csak úgy magában.

Citromfű

Azt sokan tudjátok, hogy a spárga édes-kesernyés ízéhez kiválóan illik a citrusok üdesége. Ezt a friss jelleget azonban nem csak citrom és lime levével, hanem citromfű hozzáadásával is el lehet érni. Használhatjátok akár frissen is – például a spárga főzőlevébe szórva -, de a szárított verzió is kiváló lesz, ha például egy joghurtos mártogatósba keveritek a spárga mellé.

Tárkony

Ez a fűszer is remekül ad egy kis frissességet és mélységet a spárgás ételek mellé. Mivel mind a spárga, mind a tárkony nagyon passzol a tojásos ételekhez, ezért szerintünk a legjobb, amit tehettek, ha némi sült spárgával indítjátok a napot, amit tárkonnyal gazdagon megszórt, lágyra főtt tojásba tunkolva fogyasztotok el.

Tahiti vanília

Ahogy korábban írtuk, a tahiti vanília nagyon jól illik sós ételek mellé, hiszen nincs meg benne az az édes jelleg, amit a hétköznapokban használt vaníliában megismertünk, ellenben pikáns jelleget kölcsönöz a zöldséges fogásoknak – így a spárgának is.

Kakaóbab

Ugyan azzal indítottunk, hogy a sült spárgához nem érdemes sok fűszert használni, de ebben az esetben kivételt kell tennünk, hiszen a kakaóbabot pont ilyen elkészítés mellett ajánljuk hozzá. Nem kell félni tőle, hogy édes lesz, hiszen a kakaó önmagában egy kesernyés, telt ízű fűszer, ami ilyen formában egyáltalán nem fog emlékeztetni az italként ismert formájára. 
Ha sütés előtt egy kevés kakaót a spárgákra reszelünk, azzal még tovább tudjuk mélyíteni a pörkölt aromákat - ha pedig még egy kevés chilit is adunk hozzá, akkor igazán pikáns, csípős fogás lesz belőle, ami önmagában, vagy köretként fogyasztva is jól vizsgázik.

Krétai vad fűszerkeverék

A spárga jól elvan az oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal külön-külön is, de szerintünk a legjobb, ha ezek egyszerre jelennek meg az ételben, úgyhogy mi a krétai keveréket is előszeretettel használjuk hozzá. Ezt is használhatjátok sütőben sütésnél, de mártogatósokba is keverhetitek, hogy aztán abba tunkolva vegye át a spárga a fűszerek ízét.


mdsc_1180.jpg

Egy-két mártogatós tipp spárgához

Többször is említettük, hogy a spárgát jól lehet a mellé kínált szószokon keresztül is ízesíteni, aminek az az egyszerű oka, hogy a spárga rügyei nagyon szuper szósz-felvevő képességekkel rendelkeznek, ezért kiválóan alkalmasak arra, hogy felvegyék a szósz ízét, amibe mártogatjuk, vagy amivel meglocsoljuk.


Erre a legegyszerűbb megoldás az, ha valamilyen fűszervajat készítünk, melyet az elkészült, még meleg spárgákra szeletelünk, és hagyjuk, hogy ráolvadjon. Erre jó fűszer kombináció lehet:

Másik megoldás, ha joghurtba, tejfölbe keverünk néhány fűszert, és ebbe tunkoljuk utána a spárgarügyeket. Ilyen variációk például:

És persze más alapanyagok nedvességtartalmát kihasználva is készíthetünk olyan szószokat, melybe utána megmeríthetjük, vagy salátaként elkészítve beleforgathatjuk a spárgáinkat. Nálunk ezek váltak be:

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr648727942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása