Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Az Indextől a Pilisi Levenduláig

Interjú Nyírő Andrással

2016. július 04. - szaborsika

Nyírő András a magyar internetes világ egyik meghatározó alakja. A legtöbbek számára az Internetto, illetve az Index.hu kapcsán lehet ismerős, hiszen ezeknek volt alapító fűszerkesztője, később a T-Mobile tartalomfejlesztési igazgatójaként is dolgozott, ma pedig mobiltelefonos alkalmazásokat fejleszt.

Ez már így is egy izgalmas élettörténet kezdete lenne, de ha hozzáteszem, hogy emellett hobbiból levendulát termeszt Kesztölcön, és levendulás termékeket állít elő, akkor még érdekesebbé válik a sztori.

De vajon hogyan jött az internetes iparág után a levendulatermesztés ötlete?
Erről érdeklődtünk nála.

„Megörököltem a nagymamám házát Kesztölcön. Mindig is nagyon szerettem a falut, gyerekkoromban ez volt Álomország. Nagyokat kirándultunk, finomakat ettünk, és a Mama szeretete mindent bearanyozott. Úgy döntöttem, hogy felújítom a házat, és életet lehelek bele. Először csak kétszáz palántát ültettem a kertbe, de aztán elkezdtem szaporítani, és most már megkezdtem egy öthektáros terület betelepítését.”

Persze jó kérdés, hogy miért éppen a levendulához nyúlt ahelyett, hogy zöldségekkel, gyümölcsökkel ültette volna tele a kertet, de Andrásnak erre is megvolt az oka, ami ki is derül abból, ahogyan erről a növényről nyilatkozik.

„A levendula kellemes, nyugtató hatású gyógynövény - nem taglóz le, mint például a citromfű, vagy a macskagyökér. Talán nem is azt mondanám, hogy nyugtató, hanem azt, hogy békét hoz. És maga a növény is nyugalmat áraszt, erős, szívós, szárazságtűrő. Az első években a gyom a fő ellensége, de ha napos helyre, homokos talajba ültetjük, akkor sok örömünk lesz vele.”

De ha ezek után azt gondolnánk, hogy a levendulás kert kiépítését követően a legerőteljesebb tapasztalata a mindent átható nyugalom volt, akkor azért igen távol állunk az igazságtól.

„A legfőbb tapasztalat, hogy nem kell konditerembe járnom. Az ültetés, a kapálás, a virágok szedése, a levendula metszése sokkal jobb sport, mint amikkel eddig foglalkoztam. Persze kapok segítséget, a családomtól, és a faluban is vannak, akik besegítenek. Valahogy a levendulával mindenki szívesen dolgozik.”

Nagy terveik nincsenek – izgalmasak annál inkább.

„A világ legnagyobb levendulatermesztői ma már nem a franciák, hanem a bulgárok. Nekik nem kell félniük, nem veszélyeztetjük a pozíciójukat. Én szívesen kísérletezek, innovatív, kis szériás termékekkel jöttünk elő eddig is. Például a levendulás-chilis fűszerecetünk nagyon sikeres lett, ilyen termékekkel szeretnénk előjönni a jövőben is.”

Andrást egyébként elsősorban a kulináris vonal érdekli a levendula kapcsán, ezért a Pilisi levendula égisze alatt főként levendulás szörpöt, sót, ecetet, salátamártást készítenek, de a jövőben tervezik a szappangyártást és illóolaj-készítést is.

Mi pedig kíváncsian várjuk ezeket is, és bízunk benne, hogy azon az 5 hektáron területen terem majd annyi levendula, hogy a különböző kísérletezgetések mellett a Fűszerész polcaira is jusson belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr248847344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása