Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Gasztrobloggerségtől a kínai gyógyító konyháig

Interjú Kicsi Vúval, az 5 elem konyha szakértőjével

2016. augusztus 17. - szaborsika

Receptversenyünk egyik zsűrije lesz Kicsi Vú is, akit érdemes megismerni, mert nem csak a fűszereket használja előszeretettel, de egy olyan gyógyító konyhát képvisel, amit mindannyiunknak érdemes megismerni és követni a mindennapokban az egészségünk érdekében.

Éppen ezért, most vele készítettünk interjút, hogy ti is jobban megismerhessétek, miben áll az öt elemes konyha titka. ;)

img_3383_resize.JPG

Mikor és miért kezdtél el foglalkozni az 5 elem konyhával?

2012-ben kezdtem el tanulni Bécsben, a Shambhala Intézetben, előtte itthon próbáltam forrásokat, mestereket felkutatni – nem sok sikerrel. Magára a kínai gyógyító konyhára, vagy ahogy az europaizált változatát nevezik, az 5 elem konyhára véletlenül bukkantam egy német nyelvű oldalon, miközben az egészséges táplálkozásról olvasgattam és rögtön megfogott benne valami. Előbb volt meg bennem a főzés iránti szenvedély (ekkor már 5 éve írtam a gasztroblogomat), utána jött hozzá az egészséges ételek iránti kíváncsiság. Tudatosan kerestem egy számomra hiteles rendszert, ami nem divatdiéta és az ínyenc alkatomnak is megfelel.

Mit mondanál róla azoknak, akik még soha nem hallottak róla? Mit kell tudni az 5 elemes szemléletről?

Ez a hagyományos kínai orvoslás dietetika része. Több ezer éves tudásanyag, mely a megfigyelésen alapszik: kitapasztalták melyik alapanyag hogy hat a testünkre, hogyan mozgatja bennünk az energiát, merre tolja el a belső egyensúlyt (melegít vagy hűt, szárít vagy nedvesít). Az 5 elem konyha fő célja a megelőzés az emésztőrendszer jó formában tartásával. Az 5 elemes szakács tudatosan válogat az alapanyagok és a konyhatechnikák között, attól függően, hogy kinek főz, milyen az éghajlat, milyen napszak van. Tudja, hogy mivel ellensúlyozhatja a külső környezet káros hatásait. Mert, hogy szélsőséges példát mondjak, másra van szüksége egy állandóan párás közegben dolgozó úszómesternek, és másra egy száraz fénymásolószalon alkalmazottjának.

Milyen pozitív hatásai vannak? Miért tartod fontosnak, hogy megnyerd az embereket ennek az étkezésnek?

Sok pozitívuma van: ad egy iránytűt az alapanyagokkal kapcsolatban, függetleníteni tudod magad az aktuális trendektől, hogy épp mit tartanak szuperegészségesnek vagy károsnak. Kreativitásra sarkall, mert ha törekszel arra, hogy az ételeidben mind az 5 alapíz megjelenjen, sokkal bátrabban fogsz fűszerezni, több ízesítőt fogsz használni. Változatosságra nevel, mert alapelve a szezonalitás, az elemek szerinti étkezés. Minden évszakban kicsit másképp kell főzni - étkezni, hogy harmóniában legyél a természettel. Nem csak az alapanyagok mások, hanem a konyhatechnika is és ez izgalmas.
Megtanulsz figyelni a tested jelzéseire, és ha észreveszed, hogy kezd kibillenni az egyensúlyából, akkor ellenkormányzol az étkezéseddel. Például egy ideje azt érzed, hogy ingerlékenyebb vagy, türelmetlen, agresszív, akkor lecsökkented a melegítő ételeket és tudatosan a hűtő-nyugtató hatású alapanyagok közül választasz.

citromos_fuszeres_ujkrumpli.jpg

Nyáron például egy ilyen citromos-fűszeres újburgonyával kísérheted az ebédet

Most milyen tevékenységet folytatsz a témával kapcsolatban?

Már majdnem egy éve online email-tanfolyamokon népszerűsítem a kínaiak energetikai szemléletét, évszakonként indulnak a tanfolyamok, melyek 4 hétig tartanak, ezalatt 16 levélben küldöm ki az elméleti tananyagot, melyet 28 recept kísér. Minden tanfolyamhoz van egy facebook-csoport is, ahol a résztvevők felteszik kérdéseiket, feltöltik az ételfotóikat, inspirálják, támogatják egymást. A következő forduló témája a jó emésztés lesz, a részletek a blogomon olvashatók.

Mi a fűszerek jelentősége az 5 elemes konyhában?

Az 5 elem konyha nagyon szereti a fűszereket emésztést serkentő hatásuk miatt. Különbséget tesz energetikailag a friss és a szárított fűszerek között: a frissek harmonizálnak, jó hatással vannak a pszichére, táplálják a vért és serkentik a csí áramlását. A száraz fűszerek általában melegítőbb hatásúak és mélyebben hatnak, a belső szervekben fejtik ki hatásukat. Vannak, amelyek kifejezetten melegítőek-forrósítóak (pl. szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, chili, borsfélék stb.), és vannak az aromásak (pl. friss gyömbér, szárított zöldfűszerek), melyek az emésztést támogatják és segítenek átalakítani a rossz emésztés során keletkező „nyálkát”.

Az 5 elem konyha minden alapanyagot, így a fűszereket is az alapján jellemez, hogy milyen a termikus hatása (forró-melegítő-semleges-hűtő-hideg), milyen ízű (keserű-édes-csípős-sós-savanyú) és hogy melyik szerveket éri el elsősorban, melyik meridiánokra hat.
Mióta 5 elemesen főzök, például rendszeresen használok őrölt vagy egész zöld kardamomot, mert kivezeti a felesleges nedvességet az emésztőrendszerből. A friss gyömbér is nagy kedvencem, mert támogatja a fehérjeemésztést. A magyar konyha, ahogy ma ismerjük, elég kevés fűszert használ – az 5 elemes főzés pedig segít túllépni a só-bors-pirospaprika-köménymag hegemóniáján.

kokusztejes_csicseris_sutotokcurry.jpg

Például egy curryvel - csicseriborsóból, kókusztejjel megspékelve

És ha Ti is megmutatnátok, hogyan fűszerezitek meg ételeiteket, akkor nevezzetek Fűszeres Receptolimpiánkra augusztus 22-ig, ahol még több fűszerrel, egy ínycsiklandozó vacsorával, vagy éppen egy főzőtanfolyami belépővel gazdagodhattok. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr5810422770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása