Az élet fűszeres oldaláról

Fűszeres húsvét

Mézes-mustáros sonkával, medvehagymás tojáskrémmel, sáfrányos kaláccsal, fűszeres báránnyal, narancsos répatorta muffinnal

2016. március 24. - szaborsika

Szeretjük a húsvétot, mert általában azt jelenti, hogy itt a tavasz, és ezzel a friss, üde illatok és ízek is megérkeznek konyhánkba.

Vannak hagyományos ételeink, de nem is lennék igazi fűszerbolondok, ha nem dobnánk fel ilyenkor ezeket is néhány extrával. Hogy ne csak mi élvezzük őket, elhoztuk nektek kedvenc, bevált receptjeinket az ünnepi időszakra.

Reggeli

Sonka - mustáros pácban

Hozzávalóketel_sonka.jpg

Pác:

  • 1 dl tokaji aszú (vagy más, hasonló jellegű bor)
  • 50 g méz
  • 2 teáskanál mustár (legjobb a házi)

 

Elkészítés

A sonkát lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és mellédobáljuk a fűszereket is. A húst a jól ismert „kilónként 1 óra” elv alapján főzzük: tehát 1,5 óráig a gyöngyözve forró vízben marad.

Miután elkészült, a megfőtt sonkát a főzőlevében hagyjuk kihűlni, hogy az ízek minél jobban átjárják.

Amíg hűl, elkészítjük a mázat. Ehhez minden hozzávalót összekeverünk, majd kb. 5 perc alatt a felére beforraljuk.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

Amint kihűlt a sonka, leszedjük róla a bőrét úgy, hogy a hájas-zsíros részt rajtahagyjuk. Ez utóbbit utána be is vagdossuk rácsosan, majd szegfűszeggel megtűzdeljük a csomópontokon. Bekenjük a mustáros mázzal, és az előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Ha az első kenés után még marad a pácból, azt tartsuk meg, és a sütési idő felénél kenjük vele újra a sonkát – így még finomabb lesz a végeredmény.

 

Medvehagymás tojáskrém

Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 40 g óvári sajt (vagy más, hasonló típusú)
  • 100 g sajtkrém
  • 2 evőkanál tejföl
  • 45 g majonéz (legjobb, ha házi)
  • 1 marék medvehagyma
  • só, bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor

etel_turokrem_retek.jpg

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sajtot szintén lereszeljük – csak ezeket a reszelő kislyukú oldalán -, és ezt is a tojáshoz adjuk a sajtkrém, a tejföl, a majonéz és a fűszerek társaságában.

A medvehagymát apróra vágjuk, és ezt is a keverékhez adjuk.

Keverünk, kóstolunk, ha szükséges, még ízesítünk, és már kész is a reggeli tojáskrém a sonka mellé.

 

Kalács - sáfránytól aranyló színben

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 50 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 200 ml habtejszín
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sáfrány
  • + 1 db tojás a kenéshez

mdsc_1099.jpg

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, megszórjuk 1-2 evőkanál liszttel és hagyjuk, hogy felfusson.

A tejszínbe szórjuk a sáfrányt, és szintén meglangyosítjuk.

Egy nagyobb tálba tesszük a fennmaradó lisztet, amihez hozzákeverjük a cukrot és a sót. A közepébe kis mélyedést készítünk, amibe beleüntjük az élesztős keveréket, a sáfrányos tejszínt, illetve a tojást és a tojássárgáját, majd az egészet egy lágy kalácstésztává dagasztjuk.

Ekkor félretesszük szobahőmérsékleten pihenni,körülbelül 30 percre.

Ezt követően lisztezett felületre borítjuk, és 3 részre osztjuk (vagy annyira, ahányas fonással éppen készíteni szeretnénk). A daraokat átgyúrjuk, gömbbé formázzuk, és negyed órát ismét pihentetjük.

Ezután hurkákká sodorjuk a gombócokat, picit meglisztezzük, és a kívánt módon megfonjuk. A megformázott kalácsot ekkor lekenjük tojással, majd ismét félretesszük pihenni fél órára. Ezt követően megint lekenjük tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben, kb 40 perc alatt készre sütjük.

Amikor már szép pirosra sült, kivesszük, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

 

Ebéd

Bárány - bárányfűszerkeverék akcióban

Hozzávalók

  • 1 kg báránycomb (kicsontozva)
  • 1 csomag bárányfűszer
  • 5 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 citrom héja
  • ½ citrom leve

 

Elkészítés

Először elkészítjük a pácot: ehhez a fokhagymát finomra reszeljük (vagy krémesre zúzzuk egy mozsárban), és összekeverjük a citrom héjával, levével, az olívaolajjal és a bárány fűszerkeverékkel.

A bárányhúst alaposan bekenjük ezzel a páccal, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

 

Az idő leteltéhez közeledve kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt 180 C-ra.

 

Miután kivettük, egy spárgával kötözzük meg a báránycombot, majd körülbelül 1,5 óra alatt készre sütjük. Amikor elkészül, röviden még pihentessük, majd szeletelve tálaljuk.

Mi általában egyszerű, sütőben sült céklát és burgonyát kínálunk mellé.

Desszert

Répatorta-muffin

Hozzávalók

  • 125 g liszt
  • 125 g dió
  • 300 g répa
  • 200 g nádcukor
  • 3 db tojás
  • 100 ml olaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1 csipet só

Máz:

  • 200 g krémsajt
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál narancshéj
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz (opcionális)
  • ½ citrom leve


mp1050564.jpg

Elkészítés

A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük.

Egy tálban összeverjük a szárazanyagokat: a lisztet, a diót, a sütőport, a sót, a fahéjat és a citromhéjat.

Egy másik tálban a tojásokat keverjük ki a cukorral és az olajjal. Ehhez tegyük a répát, majd a szárazanyagokat, és állítsuk össze a muffin tésztáját.

Muffinkapszlikba adagoljuk, és 170 °C-on, 30 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A máz hozzávalóit közben keverjük ki, és ezzel kenjük meg a muffinok tetejét – illetve 1-1 diószemmel is díszíthetjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr188522898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.