Az élet fűszeres oldaláról

Provence-i ihletésű levendulás sütemény

2016. július 01. - szaborsika

Ugyan a levendula, ahogy írtuk is, számos helyen vígan eléldegél, mégis a mesebeli Provence-i levendulamezők azok, amik elsőként eszünkbe jutnak, amikor erre a növényre gondolunk. Ha pedig már Provence-ban járunk (legalábbis gondolatban), akkor az olívaolaj is beugrik, hiszen Franciaországban ez a legjobb terület az olíva számára is.

És ha már a levendula és az olíva ilyen jól megvannak egymás mellett földrajzi értelemben, akkor érdemes a konyhában is tesztelni a párosukat. Mi egy kellemesen illatos nyári süteményt álmodtunk meg velük, amit citrussal tettünk még frissítőbbé. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira finom, és még a legnagyobb levendulaelleneseket is sikerült már vele levenni a lábukról. ;)

mdsc_2381.jpg
Hozzávalók

Süteményhez

  • 50 ml olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 150 g joghurt
  • 30 g nádcukor (vagy más alternatív édesítőszer)
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál levendula
  • 1/2 citrom reszelt héja (vagy 1/2 teáskanál őrölt citromhéj)
  • 1/2 citrom leve
  • 150 g liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor

Tetejére

  • 100 g cukor (vagy más alternatív édesítőszer)
  • 1 teáskanál levendula
  • citromlé

mdsc_2390.jpg

Elkészítés

A műveletet a méz és az olívaolaj összemelegítésével kezdjük, amit addig csinálunk, amíg teljesen elkeverednek egymással. A tűzről levéve beleszórjuk a mozsárban megtört levendulát is, és beleszippantunk a levegőbe, mert ekkor csodás illatok szállnak fel az edényből. (Ha cseppet sem érezzük csodásnak, akkor ne folytassuk az akciót, inkább kezdjük előről, és levendula helyett rakjunk a sütibe rozmaringot, kakukkfüvet, vagy bazsalikomot).

Ezután a joghurtot kikeverjük a nádcukorral, a tojással, a citromhéjjal és citromlével, és ehhez adjuk a mézes-olajos-levendulás egyveleget. Hozzászitáljuk a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert lisztet, pár mozdulattal összekeverjük, majd 180 °C-os sütőbe tesszük és körülbelül 50 percig sütjük (bár ez sütőfüggő is, úgyhogy tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük, hogy átsült-e). 

A mázhoz összedaráljuk a cukrot a levendulával, majd hozzáadunk annyi citromlevet, hogy folyós állagú legyen. A sütemény tetejét megszurkáljuk, és rácsorgatjuk a citromos mázat, ás már tálalhatjuk is. Persze ha esetleg lapul a mélyhűtőben egy kevés citrom sorbet, vagy hasonló hűsítő nyalánkság, azt sem eretnekség rápakolni - egy tombolóan meleg napon minden segítség elkél a leghűléshez. :)

Fogyasztás közben pedig ajánljuk, hogy hunyjátok be a szemeteket, és képzeljétek magatokat Provence gyönyörű vidékére. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr698856004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.