Az élet fűszeres oldaláról

A legjobb természetes bőrvédő: a kurkuma

Házi pakolás receptekkel

2016. július 22. - szaborsika

Tombol a nyár, úgyhogy most a bőrünk hatványozottan ki van téve a környezet minden áldásának és ártalmának. Ilyenkor érdemes kicsit jobban odafigyelni rá: ápolni, és főként felkészíteni a nap káros hatásai ellen.

Szerintünk az egyik legjobb megoldás erre a kurkuma, mivel számos csodás és pozitív hatása van a bőrre.
fuszer_kurkuma4.jpg

Röviden a kurkumáról

Maga a fűszer sokaknak ismert lehet már, hiszen a curryk egyik fő alapanyaga – ez adja azt a csodálatos sárga színt, amiről ezeket messziről fel lehet ismerni.

A gyömbérek családjába tartozó, délnyugat-indiai eredetű növénynek a gyökerét használjuk fel – hazájában gyakran nyersen is, hozzánk azonban általában már szárítottan érkezik egész és őrölt formában, illetve granulátumként.

Illata földes, ízében a kesernyés, borsos ízek dominálnak, melyekért a növény fő hatóanyaga, a kurkumin a felelős. Az ízhatáson túl antioxidáns is, ráadásul antibakteriális, vírusölő hatással is bír, ami mind külső, mind belső használat esetén hasznos – ezáltal szépíti, és teszi egészségesebbé a bőrt is.

Éppen emiatt használja a kínai, illetve az ayurvédikus orvoslás már több, mint 4000 éve a kurkumát gyomorbántalmak ellen - vérkeringést fokozó hatása miatt pedig sebek, sérülések gyógyítására is.

De hogy pontosan milyen előnyös hatásai vannak ennek a fűszernek a bőrünkre?

 

1) Gyógyulást gyorsító hatás

Korábban állatokon, majd embereken is végeztek klinikai teszteket, melyekben kimutatták, hogy a kurkumin gyorsítja a sérülések gyógyulását.

Császármetszésen átesett nőkön például úgy tesztelték a kurkumás krémek hatását, hogy 3 csoportra osztották őket: az 1. csoport tagjait kezelték a fenti krémmel, a 2. csoportban lévők placebot (hatóanyagmentes krémet) kaptak csak, míg az utolsó csoportot egyáltalán nem kenték semmivel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kurkumával kezelt nők sokkal gyorsabban és szebben gyógyultak, mint a placebo, illetve a kontroll csoport tagjai: 7, illetve 12 nappal a kezelés megkezdése után ugyanis a vörösség, az ödémásság, a vérömlenyek mérete, a különböző kirakódások, illetve a seb nyitottsága is náluk csökkent a legjobban.

 

2) Zsíros bőrre

Ahhoz, hogy bőrünk ne száradjon ki, a faggyúmirigyek olajokat termelnek, ezzel segítve a felhámot, hogy a bőr puha és bársonyos maradjon. Van azonban olyan eset, hogy a faggyúmirigyek túlműködnek, ami zsíros bőrt eredményez. Persze ez önmagában csak esztétikai probléma lenne, de az ilyen bőrön könnyen kialakulhatnak aknék, ciszták, és egyéb bőrpanaszok is, ezért érdemes tenni ellene.

Egy 2012-es tanulmány szerint a kurkumás krémek használata erre a problémára is megoldást nyúlt, mivel azt találták, hogy 4 heti kezelés után a kísérletben résztvevők bőrének olajossága jelentősen csökkent.

Ennek oka egészen egyszerű egyébként, hiszen a kurkuma olyan zsírsavakat és fitoszterolokat tartalmaz, amik oldják a zsírokat, s ezáltal csökkentik a bőr olajosságát.

 

3) Nap károsító hatása elleni védelem

El is jutottunk életünk (és főleg nyarunk) egyik legkedvesebb, mégis ártalmas tényezőjéhez: a naphoz.

Az, hogy több előnyös hatása mellett károsítja is a bőrünket, talán már nem is kérdés. Elég csak megnéznünk olyan kamionsofőrök arcát, akiket mindig csak egy oldalról ér a napfény, és szemmel látható lesz a különbség a védett és a napnak kitett arcfelek közt.

A korai öregedés legfőbb oka az erőteljes napsugárzás, ami rácosítja, szárítja a bőrt, elszíneződéseket okozhat a bőrön, és kis értágulatokat a bőr alatt. Ezek megelőzéséért fontos a naptej használata, de ennek hatását tovább fokozhatjuk, ha a kurkumát is a szolgálatunkba állítjuk, ugyanis kimutatták, hogy a kurkumin képes megelőzni az UV-B sugárzás kellemetlen hatásait.

Ezt is tesztelték egyébként (mondjuk sajnos állatokon…): meztelenegereket tettek ki folyamatos, alacsony UV-B sugárzásnak, aminek alapvetően a bőr megvastagodásához, pigmentációjához és rugalmatlanná válásához kellett volna vezetnie, de a kurkumás kezelésnek hála egyik egéren sem mutatkoztak ilyen hatások.

Ennek is megvan egyébként a tudományos oka. Az UV-B sugárzás ugyanis növeli a metalloproteináz-1 (MMP-2) szintjét a szervezetben - egy olyan enzimét, ami lebontja a bőr külső és középső rétege közt lévő kollagént. A kurkuma pedig éppen azzal akadályozza meg a leégést, hogy meggátolja ennek az enzimnek a növekedését.

 

4) Öregedésgátlás

Még mindig nagy téma mostanság az öregedés gátlás, ami olyan formában nem is butaság, hogy maguk a génjeink eredendően nem arra lettek programozva, hogy korosodjanak. Sőt: valójában ezek feladata éppen az, hogy szabályozzák a metabolizmust, javítsák a DNS készletet, és megakadályozzák a sejthalált. Az öregedés tehát éppen e rendszer hatékonyságának csökkenését jelzi, hiszen úgy jön létre, hogy idővel hibák jelennek meg a DNS replikációban – ez pedig a régebbi sejtek felhalmozódásához és a szövetek sérüléséhez vezet.

A kérdés leginkább az, hogy miért is jönnek létre ezek a hibák, amik öregedéshez vezetnek.

A mai feltevések szerint ennek oka egy krónikus gyulladás, ami a fehérjék, sejtek és szervek szabálytalan működéséhez, illetve a szabad gyökök felhalmozódásához vezet a szervezetben. Azt viszont már tudjuk, hogy a kurkuma gyulladáscsökkentő hatással bír, ezzel pedig ellensúlyozni tudja az ezeket az öregedéshez vezető folyamatokat is a szervezetben.

Rovarokon végeztek is kutatást, ami kimutatta, hogy azok a rovarok, amelyek kurkumin diétán voltak, szignifikánsan hosszabb életet éltek, mint társaik.

 

5) Bőrrák megelőzése

Újabb pozitív adalék a kurkumáról, hogy a rákmegelőzésben is komoly szerepet játszik, mivel kicsiben képes arra, amire a hagyományos kemoterápiás módszerek nem: úgy pusztítja el a tumoros sejteket, hogy közben az egészségeseket érintetlenül hagyja. Ezen felül azt is kimutatták, hogy képes meggátolni, hogy egy rákot megelőző állap valódi rákká váljon.

A kurkumin hatását persze ez esetben is számos tesztnek vetették már alá. Ezek főleg a három jelentős bőrrák típusra mentek rá: a melanómára, a bazális sejtes karcinómára és a pikkelyes karcinómára.

Már 1998-ban kiderült, hogy a kurkumin képes megölni a tumoros sejteket bazális sejtes karcinómában, ráadásul megakadályozta a további rákos sejtek kialakulását is. Egy másik tanulmány szerint a kurkumin pozitív hatása a melanómára abban áll, hogy megállítja a rákos sejtek átterjedését a sejtet körülvevő szövetekbe, miközben a melanómasejteket elpusztítja. Az egyik legújabb, 2011-es tanulmány pedig azt találta, hogy a kukumin gátolja a laphámrák növekedésének méretét és a terjedésének gyorsaságát is.

 

6) Krónikus bőrproblémák kezelése

A kurkumin nyugtató hatással is bír, amit főleg ekcémával, pszoriázissal, szklerodermával, rosaceaval, illetve más bőrbetegségekkel küzdők használhatnak ki. Bár ezeknek a betegségeknek a kiváltó okai egészen eltérőek lehetnek, az közös bennük, hogy mindegyik bőrgyulladásos tüneteket idéz elő – azt pedig továbbra is tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladáscsökkentő hatással bír.

Azt találták egyébként, hogy a kurkumin képes blokkolni az NF-kB nevű komplex fehérjét, ami az immunrendszernek a stresszre, UV sugárzásra, és egyéb külső hatásokra adott válaszainak létrehozásban vesz részt - túlműködése azonban összefüggésbe hozható a gyulladásos és autoimmun betegségek, a rák, különböző vírusos fertőzések és függőségek kialakulásával is.

A kurkumin viszont megállítja a gyulladást, miközben védi is a bőrt azáltal, hogy javítja a kollagén-termelést és megköti a szabad gyököket.

És mivel a sérült bőrt ilyen hatékonyan gyógyítja, ezért a krónikus bőrbetegségek számos látható jelére – szárazság, kiütések, hámlás, duzzanat és irritáció - is jó hatással bír, mivel a kurkumin segíti a kötőszövet képződést és elősegíti a véráramlást.

 fuszer_kurkuma6.jpg

De hogyan használjuk a kurkumint a bőrünk egészségéért?

Annak, hogy a kurkuma jótékony hatásait élvezzük, számos módja van. Mi összeszedtük a legkézenfekvőbbeket, hogy ti is tudjatok hova nyúlni ennek kapcsán.

1) Kapszula

A különböző kapszulák tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, hiszen ezekben a kurkumából kivont tiszta kurkumin található – általában legalább 95%-os töménységben. Mivel alapvetően nehezen felszívódó anyagról van szó, ezért érdemes figyelni, hogy megfelelő (nano) technológiával előállított készítményt vásároljatok – illetve ajánlott egy kevés feketeborssal, vagy gyömbérrel együtt bevenni a tablettát, mivel ezek hatóanyagai – a piperin és a gingerol – szintén segítik a kurkumin felszívódását a szervezetben. Erre egyébként vannak is olyan készítmények, amik eleve tartalmaznak piperint vagy gyömbért, úgyhogy ha ilyet választotok, akkor nem is kell külön bajlódnotok a kiegészítőkkel.

2) Ételekben

Oké, hát természetesen szerintünk ez a legélvezetesebb módja a kurkuma használatnak, bár sajnos nem annyira hatékony, mint a kapszulának – pontosabban nagyon sok ételünkbe kell tennünk kurkumát ahhoz, hogy a teljes napi kurkumin bevitelünket ebből fedezhessük. Persze nem lehetetlen, csak olyan 1,5-3 gramm friss gyökeret, vagy 1,5 gramm porított fűszert kell elfogyasztanunk hozzá naponta.

Az, hogy hogyan használjuk fel, már egészen változatos. Tehetjük smoothiekba, ragukba, szórhatjuk hummus tetejére, csinálhatunk belőle kurkuma teát, marinálhatunk vele húsokat, és a felsorolást még folytathatnánk tovább (és persze hozunk is majd konkrét recepteket rá).

Itt viszont vissza is térünk arra, hogy a kurkumás ételekbe mindig tegyetek egy kevés feketeborsot vagy gyömbért, illetve zsiradékot, hogy segítsétek a kurkumin felszívódását.

Illetve azt is fontos tudni, hogy a hosszas főzés sem tesz jót a hatóanyagoknak – egy 15 perces forralás során például a kurkumintartalom 85%-a elpusztulhat -, úgyhogy ilyen szempontból az a legjobb, ha akkor teszitek a kurkumát az ételbe, amikor már lehúztátok a tűzről. Ugyanígy lebomlik a kurkumin a túlzott fényhatásra is, ezért érdemes sötét üvegben, hűvös helyen tárolni a fűszert.

3) Felületi alkalmazás

Persze nem csak belül, hanem kívül is alkalmazhatjuk a kurkumát, közvetlenül a bőrünkön, hiszen az ilyen krémektől, pakolásoktól felfrissült és hidratált lesz a bőr.

Lehet kapni a boltokban is kurkumin tartalmú kencéket, de házilag is nagyon egyszerű csinálni, ráadásul még mókás is a készítésük.

Itt is van néhány bevált recept:

  • Általános maszk: 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál joghurt
  • Zsíros bőrre: 1 teáskanál kurkuma + 2 teáskanál csicseriborsóliszt + 1 evőkanál citromlé + 1 csepp víz
  • Hidratáló krém: ½ teáskanál kurkuma + 1 evőkanál rózsavíz + 1 evőkanál tejföl
  • Tápláló pakolás: 1/3 teáskanál kurkuma + 1 tojásfehérje + 1 evőkanál zabpehely

 mdsc_5447_felirat2.jpg

Mindegyik esetben csak össze kell keverni az alkotóelemeket, felvinni az arcbőrre, megvárni, míg teljesen megszárad (ez általában 30 perc), és utána lemosni.

Arra viszont figyeljetek, hogy a kurkuma hajlamos megfesteni a bőrt – bőrtípustól függően eltérő mértékben -, úgyhogy érdemes először egy kis területen tesztelni, hogy titeket mennyire érint a dolog. Ha mégis úgy alakul, hogy látványosan sárgássá válik tőle a bőr, akkor sem kell persze megijedni: egy kevés arclemosóval, bőrradírral, vagy csak egy sima, vizes pamutvattával egyszerűen el lehet tüntetni a nem kívánt színt az arcunkról.

A ruhákkal már ennél nehezebb a helyzet, szóval amikor kurkumával dolgoztok, kerüljétek el, hogy a kedvenc darabjaitok összemaszatolódjanak, mert eltávolítani igen nehéz lesz – tapasztalatból mondjuk. :)

Viszont ez ne gátoljon meg titeket ennek a gyönyörű, napsárga fűszernek a használatában, mert mind ételekben, mind pakolásokban alkalmazva szuper hatással lesz az egészségetekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr878904982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.