Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Fűszeres variációk egy témára – Sütőtök krémleves

2015. október 07. - szaborsika

Ahogy ígértük, készültek is tökös ételek a konyhánkban a hétvégén – pontosabban mondva csak krémlevest csináltunk belőle, de azt kapásból négy variációban. Más-más fűszerezést és hozzá passzoló feltéteket kaptak a levesek, amitől teljesen eltérő karaktereket bontakoztattak ki a végére.

Hozzávalók az alaphoz:

  • 1 kisebb tök
  • 1 db hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 3 dl víz

Bármelyik variációt is készítsük el, ugyanúgy indítsuk: a tök megsütésével. Tudjuk, hogy sokan csak kockázzák és főzik, de nagyon sokat dob rajta, ha a sütőben pirítjuk meg, mert így megkapja azt a szuper karamelles-édes ízt, amitől a tökös ételek igazán tökösek lesznek. Ehhez csak vágjátok nagyobb cikkekre a tököt és dobjátok be 200°C-ra egy órára – pontosabban addig, amíg szépen megpirul a tetejük.

Ha a sütés kész, várjunk, amíg picit kihűl, aztán kaparjuk ki a héjából a krémesre sült húsát (mi itt mértük le, ekkor 400 g volt).

A hagymát vágjuk kis kockákra, majd egy kevés olajon, picit sózva pároljuk meg. Ha már puha, mehet hozzá a sütőtök, illetve a víz. Ehelyett persze akár alaplevet is tehettek hozzá, akkor egy kicsit megváltozik a karaktere ugyan, de nem áll rosszul neki az sem. :)

Ha felforrt, turmixoljátok le teljesen pürésre – ez lesz az alap, amit utána többféleképpen tudtok befejezni.

 

Natúr sütőtök krémleves kínai ötfűszeres, pirított tökmaggal

mdsc_2334.jpg

Hozzávalói:

  • Az elkészített alap
  • 0,5 dl tejszín
  • 20 g tökmag
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál kínai ötfűszer
  • ½ teáskanál só

Az alaphoz a végén adjatok hozzá egy kis tejszínt, illetve lőjétek be a tökhöz a megfelelő sós-édes arányt: ha sótlan, sózzátok, ha pedig nem elég édes, adjatok hozzá ízlés szerinti édesítőt (méz, cukor, nyírfacukor, eritrit, stb.) és már kész is a leves része.

A levesbetéthez a tökmagokat kezdjétek el száraz serpenyőben pirítani, majd ha már kezdenek illatozni, öntsetek hozzá pici olajt és szórjátok meg a fűszerkeverékkel. Így is pirítsátok-melegítsétek át röviden, majd vegyétek le a tűzről és szórjátok egy tányérba, nehogy a forró serpenyőben maradva megégjenek a fűszerek a magokon. Tálaláskor szórjatok belőlük a leves tetejére.

Ebben a variációban nagyon jól kijönnek a sütőtök zamatai, hiszen magát a levest nem fűszerezzük erősen - viszont éppen ezért nagyon jól ellensúlyozza ezt a natúr ízt és krémes állagot az, amikor rátalálunk egy-egy ízes-ropogós tökmagra a levesben.

 

Chilis sütőtök krémleves pirított baconbe forgatott fetakockákkal

mdsc_2327.jpg

Hozzávalói:

  • Az elkészített alap
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál ancho chili
  • 1 teáskanál chilikarika
  • 40 g bacon, vagy valamilyen Pármai/feketeerdei sonka
  • 60 g feta

Itt az alapba a tejszín és édes-sós ízesítők mellé tegyetek ízlés szerint chilit. Az általunk készített ancho chilis változat kevésbé csípős, inkább aromás levest eredményez, de ha valaki tüzesebbet szeretne, annak ajánljuk a Habanero chilit – de ezt azért óvatosabban adagoljátok.

A feltéthez itt a bacont vagy sonkát vágjátok apró kockákra és pirítsátok le, majd a tűzről levéve hűtsétek ki. A fetát kockázzátok fel és forgassátok az illatos bacon vagy sonkamorzsába. Feta helyett használhattok krémes kecskesajtot is, amiből golyókat tudtok gyúrni, amiket utána ugyanígy meghempergethettek. Tálaláskor dobjatok pár darabot ezekből a leves tetejére, illetve ízlés szerint még egy kevés chilikarikával is díszíthetitek a fogást.

Itt a chilitől tüzes és telt lesz a leves, amiben frissítő ráharapni a bacontől füstös-sós sajtkockákra – a rászórt chilikarika pedig egy-egy plusz csípős pontként jelenik meg evés közben.

 

Hosszúborsos sütőtök krémleves tökmagolajjal

mdsc_2321.jpg

Hozzávalói:

  • Az elkészített alap
  • 1 db hosszúbors
  • 2 evőkanál tökmagolaj

A sütőtökös alapot ezúttal egy lereszelt hosszúborssal dobjátok fel, tálaláskor pedig egyszerűen csak némi tökmagolajjal locsoljátok meg a levest.

A hosszúborstól picit csípős és nagyon telt ízt kap a fogás, amit a rálocsolt olaj tovább mélyít, amitől ez egy igen komplex, testes hangulatú leves lesz így.

 

Indiai ötfűszeres sütőtök krémleves pirított tökmaggal

mdsc_2317.jpg

Hozzávalói:

Ebben az esetben a krémességről tejszín helyett kókusztej gondoskodik, a fűszerezésről pedig az indiai ötfűszer, amit száraz serpenyőben pirítsátok addig, míg illatozni és pattogni nem kezd. Ekkor öntsétek egy mozsárba és törjétek finom porrá, majd így adjátok a leveshez.

Erre tegyetek száraz serpenyőben megpirított tökmagokat.

A kókusztejtől és az indiai ötfűszertől ez egy izgalmas, kicsit egzotikusabb ízvilágú leves lesz, amiben a tökmagok gondoskodnak a ropogós állagról is. Fűszeresebb feltét ebbe kevésbé illik, hiszen itt már a leves is annyira ízgazdag, hogy csak elnyomnák egymást.

Ez tehát a mi 4 tippünk sütőtök krémlevesre, és mivel mindegyik különböző karaktert képvisel, ezért lehet vele játszani, hogy milyen hangulatban, milyen fűszerekkel dobjátok fel az alapot. Reméljük, hogy kipróbáljátok némelyik (vagy mindegyik) verziót, vagy akár kikísérleteztek egy sajátot, amit utána megosztotok velünk is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr757947804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása