Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Sütőtök és az ő fűszerei

2015. október 02. - szaborsika

 

Megint elkezdődött a sütőtök szezon, amit nagyon szeretünk, főleg, mivel a tököt nagyon színesen lehet fűszerezni is - attól függően, hogy milyen ételt csinálunk belőle, más-más aromákkal ízekkel kombinálható. Legalapvetőbb módon például semmivel: egy érett, finom sült tök önmagában úgy jó, ahogy van :) De ha mégis egy komplettebb fogást szeretnétek készíteni belőle, ahhoz összeszedtünk néhány étel tippet, és azt is eláruljuk, hogy mi itt a Fűszerésznél milyen fűszerekkel szeretjük megbolondítani őket.

Variációk sütőtök krémlevesre

A sütőtök rendkívül sokszínűen elkészíthető levesként. Klasszikusan az áll neki a legjobban, ha az édessége mellé melegítő, csípős fűszereket teszünk. Így például a különböző erősségű chilik és a gyömbér is jól mennek hozzá - ráadásul egy ilyen forró levest nagyon jól is esik elfogyasztani egy hidegebb napon.

Ennél kicsit izgalmasabb változat, ha a kínai, vagy az indiai ötfűszer keverékkel párosítjátok. Az előbbi egy kicsit a karácsonyi fűszerek illatát hozza, ettől ismerősebb lehet a konyhában. Az utóbbiban több nem megszokott alkotóelem van - például nigella, római kömény -, amitől egy egzotikusabb kombinációt hozhatunk létre vele. Ebben az indiai keverékben ráadásul egészben vannak a fűszerek, ezért érdemes felhasználás előtt száraz serpenyőben megpirítani őket, aztán pedig mozsárban finomra őrölve hozzáadni az ételhez.

Ha pedig eddig nem tudtátok, hogy a hosszúbors mihez használható fel, akkor most eláruljuk, hogy a sütőtök krémlevesben ez is kiválóan működik. Kissé édes, csípős, telt aromái vannak, ami nagyon jól mélyíti el a sütőtök ízét, ha frissen belereszelitek (ugyanúgy, mint a szerecsendiót).

Plusz tippünk, ami ugyan nem fűszer, de nagyon izgalmassá tudja tenni a krémlevest, az az, ha a végén különböző feltétekkel emelitek ki a sütőtök ízeit. Ilyen például egy jó kecskesajt vagy feta - darabokban a levesre morzsolva -, vagy éppen egy kis pirított bacon – aminek szintén a sóssága segít a sütőtök aromáinak kiemelésében -, vagy stílusosan egy kis pirított tökmag és/vagy tökmagolaj a tetejére szórva és locsolva, amik pedig inkább testesebbé teszik majd az ételt.

Ha pedig magát a levest nem fűszerezitek, akkor azzal is játszhattok, hogy a feltétekbe csempésztek valamilyen izgalmas ízesítést - például fűszeresen pirítjátok meg a magvakat, vagy valamilyen pácolt sajtot tesztek hozzá. Így a sütőtök alap íze is érvényesül és jó fűszeres is lesz egyben.

A legjobb tökös főételek

Főételeknél két kedvenc kategóriánk van, a curry és a risotto. A sütőtök curryként önmagában is jó – egy kis párolt jázmin rizs körettel -, de húsokkal, vagy éppen csicseriborsóval együtt készítve is kiváló. Fűszerek tekintetében gyakorlatilag bármelyik curry keverékkel lehet itt is kísérletezni, de mi például sokszor használjuk hozzá a thai, illetve a csípős curry keverékünket és kókusztejjel erősítünk rá az egzotikusabb ízekre.

A tökből emellett szuper risotto is készülhet, ha a jóféle alaplé ízei mellé egy kis zsályával turbózzuk fel az ételt. Ebben az esetben a legjobb a friss fűszernövény, de ha nincs, a szárított is elég jó szolgálatot tesz majd – mi is sokszor azt használjuk, hiszen az mindig kéznél van. Ez az étel csak néhány összetevőt igényel – rizs, sütőtök, hagyma, alaplé, zsálya, parmezán -, de az elkészült fogás annyi ízt hordoz, hogy ez a minimalista hozzávaló lista fel sem tűnik a fogyasztása közben.

Süteménybe sütött sütőtök

És eljutottunk sokak kedvenc kategóriájához, az sütőtökös édességek széles választékához. Viszont közben rájöttünk, hogy egyelőre nincs speciális sütőtök keverékünk, amit egyrészt mihamarabb orvosolnunk kell, másrészt viszont ajánlunk is egy „pumpkin pie spice” összeállítást, hogy addig se kelljen nélkülöznötök ezeket az ízeket, amíg mi megalkotjuk a - szerintünk - legjobb sütőtökös keveréket.

fahej_szerecsendio_szegfuszeg_szegfubors_szerecsendiovirag_gyomber.jpg

Sütőtök pite fűszerkeverék:

  • 5 teáskanál őrölt fahéj (ehhez például kiváló a kasszia)
  • 4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrült szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt szerecsendió virág
  • 2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió

Az egészben tárolt fűszereket először reszeljétek le, illetve őröljétek meg, aztán keverjétek össze mindet és tegyétek egy jól záródó dobozba és praktikusan pár hónapon belül használjátok fel - egyrészt, mert azért, mert addig tart a sütőtök szezon, másrészt pedig a porrá zúzott fűszerek utána elkezdenek veszíteni aromáikból.


És hogy ezt mihez használhatjátok fel? Gyakorlatilag bármihez, még sütőtök sem feltétlenül kell hozzá :) Persze jól jön, például ha tényleg egy sütőtökös pitét készítenétek el, vagy egy tökös muffint, esetleg egy pohárkrémet a sült, pürésített tök húsból. Viszont emellett ezt a keveréket sütőtök nélkül is tehetitek például egy fűszeres tejeskávéba, vagy egy illatos kekszbe, és máris egy kicsi őszi-tökös hangulatot csempészhettek vele az ételeitekbe.

sutotok_fuszer.jpg

Persze ezek csak irányvonalak arra, hogy milyen fűszerek állnak jól a sütőtöknek, de biztosan vannak még ezeken felül is jó párosítások, amiket érdemes felfedezni. Illetve mi is jövünk majd szépen lassan konkrét receptekkel is, amiket elkészíthettek, és eldönthetitek, hogy nektek tetszik-e az adott kombináció, vagy megmaradtok az egyszerű sült tök változatnál. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr357881086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása