Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Fűszeres variációk cseresznyelekvárra

letölthető címkékkel

2016. június 01. - szaborsika

Mivel annyi cseresznye termett a fáinkon, hogy képtelenség lett volna mindet nyersen felfalni – persze azért elég tetemes mennyiséget így is sikerült -, ezért mi már el is indítottuk az idei befőző szezont.

Sokakat meg szokott lepni, hogy mi a cseresznyéből is készítünk lekvárt, de mivel mindig sok fa volt a kiterjedt családunk birtokában, ezért nekünk egészen természetes volt, hogy ezt is be lehet főzni – ráadásul nagyon finom is lesz.

Minden évben készül egy adag sima verzió, amit utána palacsintába, süteményekbe, vagy csak egyszerűen joghurtba keverve fogyasztunk, de emellett természetesen szoktunk játszani a fűszerekkel is egy kicsit, és pár üveget ilyen illatos variációval töltünk meg.

Idén négy különböző ízesítést csináltunk eddig, amiket meg is osztunk veletek, és azt is elmondjuk, hogy melyik miért és mihez lesz szuper.

Cseresznyelekvár

Lekvárfőzésre mindenkinek megvannak a bevált módszerei, kezdve a tökéletes cukor-gyümölcs aránytól, egészen a dunsztolás mikéntjéig. Ebbe nem is kívánunk beleszólni, mindenki úgy készítse a lekvárt, ahogyan szeretné – mi csak leírjuk a saját verziónkat, és a fűszerezéshez adunk néhány tippet.

Mi magunk nem szoktuk túlságosan bonyolítani ezt a dolgot, a cseresznye esetében csak kimagozzuk a gyümölcsöt, széles fenekű lábosba tesszük, és alacsony tűzön forraljuk, míg besűrűsödik. Ekkor szoktuk megkóstolni, ha kell, adunk hozzá kevés cukrot, de idén például olyan mézédes gyümölcsökkel áldott meg a természet, hogy erre sem volt szükség.

Amikor elérte a tökéletes sűrűséget, tökéletesen tiszta üvegekbe töltjük, fejre állítjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

cseresznyelekvar_citromfu_kreati_vad_bazsalikom.jpg

Citromfű & Krétai vad bazsalikom

A beköszöntő nyárra tekintettel első körben egy frissítő, citromfüves-bazsalikomos változatot készítettünk.

A citromfű könnyed, citrusos illata miatt sós és édes ételekhez egyaránt bátran felhasználható. Éppen ezért tökéletesen passzol a cseresznye édes ízeihez, és könnyedebbé is teszi azokat.

A krétai vad bazsalikom, sima társához hasonlóan, szintén frissítő hatással van a szervezetre – szagolva és elfogyasztva is egyaránt. Mi krétai vad testvérét használtuk, mert ennek egy kissé aromásabb és karakteresebb jellege van, és szerettük volna, ha ez a lekvárban is rendesen visszaköszön.

Már alig várjuk, hogy ezt egy egyszerű joghurt-, vagy vaníliafagylaltra kanalazva elfogyasszuk.
 cseresznyelekvar_madagaszkari_vadbors.jpg

Madagaszkári vadbors

A borsokról éppen a hétvégén beszéltünk a rádióban és a tévében is, de nem győzzük istentíteni őket, hiszen ha túllépünk az egyszerű feketeborson (ami egyébként önmagában is zseniális), akkor rájöhetünk, hogy minden bors egészen sajátos ízvilággal rendelkezik, és érdemes erre építve társítani őket az ételeinkhez.

A cseresznye mellé a madagaszkári vadborsot választottuk, ami egyébként is jól illik a gyümölcsös ragukhoz, hiszen virágos-földes aromáival és enyhe csípősségével pikáns jelleget kölcsönöz nekik.

Ez a variáció így egyaránt használható édességek készítéséhez, de vadhúsok, nyári grillkolbászok mellé is pikáns kísérő lesz.

 
cseresznyelekvar_rozsa_hibiszkusz_malyva.jpg

Virágos kert

Rózsa & Hibiszkusz & Mályva

Szerettünk volna egy lágy, virágos verziót is készíteni, ezért fogtunk egy kevés rózsabimbót, hibiszkuszt és mályvát, kevés vízzel leforráztuk őket, majd 5 perc múlva leszűrtük, és az illatos levet a készülő cseresznyelekvárhoz adtuk.

A rózsa különleges, meleg illata nagyon jól áll minden piros bogyós gyümölcsnek, és kicsit fenséges hangulatot is kölcsönöz nekik, miközben a hibiszkusz kissé savanykás ízei kiválóan ellensúlyozzák a bódító illatok töménységét. A mályva szintén enyhén savas, ráadásul immunerősítő és gyomorproblémákat enyhítő hatással bír, ezért ez is került a lekvárba.

A vasárnap reggeli pirítósunkra nagyon jó lesz, de biztosan kerül fagylalt és brownie mellé is ez a változat.

 
csersznyelekvar_karacsony_fahej_szegfuszeg_szerecsendio.jpg

Karácsonyi hangulatban

Fahéj & Szegfűszeg & Szegfűbors & Szerecsendió & Szerecsendió virág

Lekvárt persze nem csak nyárra készítünk – főleg nem nyárra, hiszen ilyenkor itt vannak az érett, friss gyümölcsök -, ezért minden évben kreálunk egy olyan változatot, ami a karácsonyi hangulatot idézi az ünnep jellegzetes fűszereivel.

Ezúttal is a legjobbakat állítottuk az ügy szolgálatába – egy kevés fahéjat az édesen fanyar ízért, szegfűszeget és szegfűborsot a csípősségért, és szerecsendiót és szerecsendió virágot az illatos aromákért.

Arra készüljetek fel, hogy nem számít, hogy kint 30 fok tombol, amikor ezt a variációt főzitek, valószínű, hogy teljesen úrrá lesz rajtatok a karácsonyi hangulat. Éppen ezért ne is lepődjetek meg azon, ha este a kanapén ülve találjátok magatokat, kezetekben egy bögre forró itallal, miközben a Reszkessetek betörőket, vagy az Igazából szerelmet nézitek. ;)

 

Ezek tehát a mi fűszeres tippjeink cseresznyelekvárra, és plusz meglepetésként csatoljuk a címkék letölthető változatát is, hogy ha elkészítitek, akkor legyen mivel megjelölni őket.

cseresznyelekvar_cimkek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr418765050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V&L 2016.06.12. 09:19:26

A citromfű és bazsalikom lekvárhoz szárított fűszerek is használhatók? 1kg cseresznyéhez mennyi fűszer kell?
Köszönöm: Veronika
süti beállítások módosítása