Ha már írtunk a kurkuma áldásos hatásairól, akkor mutatunk is rögtön egy receptet, ahol felhasználhatjátok és kiélvezhetitek ezeket az előnyöket.
Vöröslencse krémleves kurkumával
Hozzávalók
- 300 g vöröslencse
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ evőkanál kurkuma
- ½ teáskanál őrölt feketebors
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 nagy citrom leve
- 1 csokor friss koriander (vagy 1 teáskanál szárított - elhagyható, de nagyon jót tesz az ételnek)
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A vöröslencsét felöntjük 1,1 liter vízzel, hozzáadjuk a kurkumát és a sót, és felforraljuk. Ha felforrt, alacsonyabbra vesszük alatta a lángot és addig főzzük, míg a lencse teljesen megpuhul.
Az olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd ha megpuhult, hozzáadjuk a mustárt is. A koriandert, ha friss, finomra vágjuk, és ezt is a hagymához adjuk, majd további 1 percig a tűzün tartjuk. Ezután levesszük a főzőlapról, és a vöröslencséhez öntjük.
A levest simára turmixoljuk, belefacsarjuk a citromot, megkóstoljuk, és ízlés szerint még sózzuk-borsozzuk, illetve megfelelő mennyiségű vízzel beállítjuk a kívánt végső sűrűséget.
Ennyi, és már fogyasztható is - egy kevés plsz korianderrel megszórva - a napszínű, bőrvédő leves. ;)