Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Fűszeres variációk szilvalekvárra

2016. szeptember 06. - szaborsika

Lassan zárjuk a bafőzőszezont, de azért mi nem állunk le a gyümölcsök üvegbe varázsolásával.

Itt a szilva, amiből megint fűszeres lekvárokat készítettünk. :)

Szilvalekvár

20160902_141822_b.jpg
A készítése pofonegyszerű: megtisztítottuk és kimagoztuk a gyümölcsöket, egy nagy lábasba raktuk, és alacsony tűzön, néha megkevergetve, egészen sűrűre forraltuk.

A szilva tipikusan az a gyümölcs, ami általában nem kíván semmi édesítést, úgyhogy mi sem tettünk hozzá egyebet - természetesen a fűszereken kívül. :) Ezeket a végefele adtuk a lekvárhoz most is, hogy a meleg hatására kiadják aromáikat. A végén steril üvegekbe töltöttük, majd dunsztoltuk a kész lekvárokat.

A szilvához milyen fűszereket?

mdsc_5490.jpg

Krétai vad kakukkfű

Szerettünk volna egy pikáns, zöldfűszeres változatot ismét, amihez a krétai vad kakukkfűre esett a választásunk. A vadon termő fűszereknek van egy földes, izgalmas ízvilága, ami nagyon jól megy a gyümölcsökhöz, úgyhogy ezt tettük a szilva mellé is.

Ez a lekvárt húsok mellé kiváló lesz majd, de akár önmagában kanalazgatva is igazi csemege.

mdsc_5484.jpg

Kubebabors

Bár sokan még mindig furcsán néznek ránk, amikor a különböző borsokat ajánljuk édességek mellé, de tényleg nem kell tőlük félni - a kubebabors például csak csípősségében hasonlít a borsokra, de mellette egy olyan aromával rendelkezik, ami csodát tesz a gyümölcsökkel.

Mi ezt tettük most a szilva mellé is, miután jól megtörtük mozsárban a borsot.

 

Szuper lesz ez a karácsonyi kalázsokra kenve - főleg, mert mi abba is gyarkan teszünk egy kevés kubebaborsot, a szegfűbors helyett. ;)

mdsc_5488.jpg

Gyümölcsleves

Kellett valami még karácsonyiasabb változat is nekünk (ha már így közelegnek az ünnepek), ezért a gyümölcsleves fűszerkeverékünket is csatasorba állítottuk, mivel ebben benne van a tél színe-java: a fahéj, a szegfűszeg, a szegfűbors, a gyömbér, a kardamom és a szerecsendióvirág egyaránt.

Ezeket a fűszereket egy teatojásba helyeztük, és így forraltuk - kicsit hosszabban - a lekvárral, hogy jól átjárják a szilvát az ízek.

Tipikusan karácsonyi sütikbe fogjuk rakni, de egy hideg vasárnap reggelén is szuper melengető kellék lesz ez.

mdsc_5481.jpg

Tonkabab

Igazi marcipános-vaníliás ízvilág a szilvával? Naná!

Mi imádjuk ezt a fűszert (ami kis mennyiségben semmilyen gondot nem okoz), ezért nyilvánvaló volt, hogy egyszer ezt is fel fogjuk használni a befőzéseink során. A szilvával szuper párost alkotnak, úgyhogy alig bírtuk megállni, hogy ne kóstolgassuk teljesen el készítés közben a lekvárt - amibe egyébként csak simán belereszeltük a tonkababot.

 

És tudjátok mi vele a terveink? Készítünk egy gőzgombócot belőle, amit gazdagon meg fogunk locsolni vaníliaszósszal, és megszórunk mákkal - csodás lesz ebben a körítésben a tonkababos szilva íz. :)

 

Ezeket készítettük tehát idén a szilvából – és persze az elmaradhatatlan befőttesüveg címkék is elkészültek, hogy nektek is legyen mivel feliratozni a lekvárokat.

 szilvalekvar_cimkek.jpg

Szuper szeptembert és szuper szilvafőzést! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr711682813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása