Lassan zárjuk a bafőzőszezont, de azért mi nem állunk le a gyümölcsök üvegbe varázsolásával.
Itt a szilva, amiből megint fűszeres lekvárokat készítettünk. :)
Szilvalekvár
A készítése pofonegyszerű: megtisztítottuk és kimagoztuk a gyümölcsöket, egy nagy lábasba raktuk, és alacsony tűzön, néha megkevergetve, egészen sűrűre forraltuk.
A szilva tipikusan az a gyümölcs, ami általában nem kíván semmi édesítést, úgyhogy mi sem tettünk hozzá egyebet - természetesen a fűszereken kívül. :) Ezeket a végefele adtuk a lekvárhoz most is, hogy a meleg hatására kiadják aromáikat. A végén steril üvegekbe töltöttük, majd dunsztoltuk a kész lekvárokat.
A szilvához milyen fűszereket?
Krétai vad kakukkfű
Szerettünk volna egy pikáns, zöldfűszeres változatot ismét, amihez a krétai vad kakukkfűre esett a választásunk. A vadon termő fűszereknek van egy földes, izgalmas ízvilága, ami nagyon jól megy a gyümölcsökhöz, úgyhogy ezt tettük a szilva mellé is.
Ez a lekvárt húsok mellé kiváló lesz majd, de akár önmagában kanalazgatva is igazi csemege.
Kubebabors
Bár sokan még mindig furcsán néznek ránk, amikor a különböző borsokat ajánljuk édességek mellé, de tényleg nem kell tőlük félni - a kubebabors például csak csípősségében hasonlít a borsokra, de mellette egy olyan aromával rendelkezik, ami csodát tesz a gyümölcsökkel.
Mi ezt tettük most a szilva mellé is, miután jól megtörtük mozsárban a borsot.
Szuper lesz ez a karácsonyi kalázsokra kenve - főleg, mert mi abba is gyarkan teszünk egy kevés kubebaborsot, a szegfűbors helyett. ;)
Gyümölcsleves
Kellett valami még karácsonyiasabb változat is nekünk (ha már így közelegnek az ünnepek), ezért a gyümölcsleves fűszerkeverékünket is csatasorba állítottuk, mivel ebben benne van a tél színe-java: a fahéj, a szegfűszeg, a szegfűbors, a gyömbér, a kardamom és a szerecsendióvirág egyaránt.
Ezeket a fűszereket egy teatojásba helyeztük, és így forraltuk - kicsit hosszabban - a lekvárral, hogy jól átjárják a szilvát az ízek.
Tipikusan karácsonyi sütikbe fogjuk rakni, de egy hideg vasárnap reggelén is szuper melengető kellék lesz ez.
Tonkabab
Igazi marcipános-vaníliás ízvilág a szilvával? Naná!
Mi imádjuk ezt a fűszert (ami kis mennyiségben semmilyen gondot nem okoz), ezért nyilvánvaló volt, hogy egyszer ezt is fel fogjuk használni a befőzéseink során. A szilvával szuper párost alkotnak, úgyhogy alig bírtuk megállni, hogy ne kóstolgassuk teljesen el készítés közben a lekvárt - amibe egyébként csak simán belereszeltük a tonkababot.
És tudjátok mi vele a terveink? Készítünk egy gőzgombócot belőle, amit gazdagon meg fogunk locsolni vaníliaszósszal, és megszórunk mákkal - csodás lesz ebben a körítésben a tonkababos szilva íz. :)
Ezeket készítettük tehát idén a szilvából – és persze az elmaradhatatlan befőttesüveg címkék is elkészültek, hogy nektek is legyen mivel feliratozni a lekvárokat.
Szuper szeptembert és szuper szilvafőzést! :)