Néhányuk ismerős, néhányuk külföldön „őshonos”, de egy dolog mindegyikükben közös – a fűszerektől lesznek ezek a kekszek olyan ízletesek, hogy bármennyit is sütünk belőle, előbb "eltűnik", mint hinnénk.
Imádunk karácsonyi kekszeket sütni, több okból is. Egyrészt nagyon jól tud jönni, hogy mindig van kéznél egy-két saját készítésű falat, amikor az ünnepi rohanás közepette megéhezünk. Másrészt pedig szépen becsomagolva tökéletes ajándékként is működhetnek ezek a kekszek, amiket imádni fog, aki kapja. :)
Éppen ezért összeszedtük nektek a (szerintünk) legjobb fűszeres karácsonyi kekszeket, hogy legyen miből válogatni - hacsak nem sütitek meg mindet úgy, ahogy mi is tettünk. ;)
Elöljáróban még annyit mondanánk el, hogy a fűszerek minden receptbe végső formájuk szerint őrölve kerülnek, de ez senkit ne zavarjon meg – ha egész fűszereitek vannak, akkor mozsárban/darálóban porítsátok vagy reszeljétek – fajtájától függően – és így tegyétek a többi alapanyaghoz.
Mézeskalács - a hazai kedvenc
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 300 g vaj
- 300 g cukor
- 250 g méz
- 3 db tojás
- 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs héja vagy 1 teáskanál őrölt narancshéj
- 3 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés
A mézet és a vajat alacsony lángon olvasszuk össze a fűszerekkel, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat habosítsuk össze a cukorral, majd keverjük össze a szódabikarbónás liszttel és a mézes keverékkel. Gyúrjuk össze – kicsit ragacsos lesz – majd tegyük hűtőbe 1-2 napra.
Sütés előtt lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, szaggassunk belőle karácsonyi formákat és süssük 170 °C-on kb. 10 percig – vigyázva, hogy meg ne égjenek a mézeskalácsok.
Sütés után dobozban hetekig eltartható, cukormázzal díszíthető.
Zimtsterne - a németek fahéjas csillaga
Hozzávalók
- 500 g őrölt mandula
- 300 g porcukor
- 2 db tojásfehérje
- 2 teáskanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
Mázhoz
- 1 db tojásfehérje
- 100 g porcukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki két folpack között kb. fél centi vastagra. Csillag formájú kiszúróval szaggassuk ki és tegyük sütőpapíros tepsire őket.
A máz hozzávalóit habverővel keverjük sűrű, fehér masszává, majd egy késsel/ecsettel/kiskanál hátával kenjük le minden csill
ag tetejét vele.
A csillagokat süssük 150 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig – figyeljünk rá, hogy a máz még fehér, de már száraz legyen. Fémdobozban tárolva sokáig eláll.
Spekulatius – a holland fűszeres keksz
Fűszerkeverék
- 2 rész őrölt szerecsendió
- 2 rész őrölt szegfűszeg
- 1 rész őrölt fehérbors
- 1 rész őrölt gyömbér
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 250 g nádcukor
- 140 g puha vaj
- 3 g sütőpor
- 1 csipet só
- 10 g fahéj
- 10 g quatre épice vagy ugyanennyi a fenti fűszerkeverékből
- 4 cl víz (amennyit felvesz)
Elkészítés
A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd keverjük el a többi hozzávalóval és gyúrjuk egyneművé. Az összeállt tésztát pihentessük hűtőben legalább egy óráig (érdemes kilapítva betenni, így hamarabb áthűl), de akár egy egész éjszakára is.
A pihentetés végéhez közeledve melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A lehűtött tésztát nyújtsuk kb. 2-3 mm vékonyra, süti kiszúróval szaggassunk belőle formákat és süssük 10-12 percig. Persze ha van otthon tradicionális speculaas formánk, azt is használhatjuk, ebben az esetben azzal formázzuk meg a kekszeket.
Pepparkakor – a svédek tüzes ropogtatnivalói
Fűszerek
- 1 teáskanál kardamom
- 1,5 teáskanál fahéj
- 1,5 teáskanál gyömbér
- 1,5 teáskanál szegfűszeg
Hozzávalók
- 400 g liszt
- 120 g puha vaj
- 180 g nádcukor
- 100 g méz
- 1 csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 115 ml víz
Elkészítés
A lisztet keverjük el a sóval, szódabikarbónával, cukorral és a megőrölt fűszerekkel. Adjuk hozzá a vajat, a mézet és annyi vízzel, amennyit felvesz, gyúrjuk össze, majd fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára.
Miután kellőképpen lehűlt, vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 2 mm vastagra, vágjuk kockákra – vagy ízlés szerinti formákra – és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig.
Panforte – az olaszok ragacsos finomsága
Fűszerek
- 4,5 teáskanál fahéj
- 3 teáskanál gyömbér
- 2 teáskanál feketebors
- 0,5 teáskanál szerecsendió
- 0,5 teáskanál chili
Hozzávalók
- 200 g kesudió
- 200 mogyoró
- 90 g pisztácia
- 100 g kandírozott narancshéj
- 100 g aszalt sárgabarack
- 100 g aszalt cseresznye
- 165 g liszt
- 60 g kakaó
- 300 g cukor
- 315 g méz
- 125 g étcsokoládé
- 1 csipet só
Elkészítés
Egy 23 cm-es tortaformát vajazzunk ki jól, az alját pedig béleljük ki vajazott sütőpapírral is, majd kakaóval szórjuk körbe (mintha liszteznénk). A forma ilyen gondos előkészítése fontos lépés, mert nagyon ragacsos masszát fogunk készíteni, könnyen beleragadna másképpen.
A sütőt melegítsük elő 160°C-ra.
Egy nagy tálban keverjük össze a magvakat, aszalt és kandírozott gyümölcsöket, a fűszereket. a kakaót és a lisztet. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük a szárazanyagokhoz.
A cukrot és a mézet hevítsük 115°C-osra (ha nincs ehhez használható hőmérőnk, akkor kb. 7 percig forraljuk, míg elkezd sűrűsödni), majd ezt is keverjük a masszához.
A keveréket simítsuk az előkészített formába egy spatula vagy kanál segítségével – alaposan nyomkodjuk bele, hogy mindenhol egyenletes vastagságban legyen a tészta.
Süssük 25-30 percig, majd ha kivettük, hagyjuk egy rövid ideig hűlni. Ezt követően vágjuk közbe egy éles késsel, fordítsuk ki a formából, vegyük le a sütőpapírt az aljáról és szórjuk meg porcukorral.
Felszeletelhetjük vékony cikkekre, és így mehet is egy dobozba, ahol sokáig eláll, vagy éppen egy szép zacskóba csomagolva az ajándékok közé.