Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Fűszeres karácsonyi kekszek

Mézeskalács, Zimstern, Speculoos, Pepparkakor, Panforte

2015. december 16. - szaborsika

Néhányuk ismerős, néhányuk külföldön „őshonos”, de egy dolog mindegyikükben közös – a fűszerektől lesznek ezek a kekszek olyan ízletesek, hogy bármennyit is sütünk belőle, előbb "eltűnik", mint hinnénk.

Imádunk karácsonyi kekszeket sütni, több okból is. Egyrészt nagyon jól tud jönni, hogy mindig van kéznél egy-két saját készítésű falat, amikor az ünnepi rohanás közepette megéhezünk. Másrészt pedig szépen becsomagolva tökéletes ajándékként is működhetnek ezek a kekszek, amiket imádni fog, aki kapja. :)

Éppen ezért összeszedtük nektek a (szerintünk) legjobb fűszeres karácsonyi kekszeket, hogy legyen miből válogatni - hacsak nem sütitek meg mindet úgy, ahogy mi is tettünk. ;)

Elöljáróban még annyit mondanánk el, hogy a fűszerek minden receptbe végső formájuk szerint őrölve kerülnek, de ez senkit ne zavarjon meg – ha egész fűszereitek vannak, akkor mozsárban/darálóban porítsátok vagy reszeljétek – fajtájától függően – és így tegyétek a többi alapanyaghoz.

Mézeskalács - a hazai kedvenc

mezeskalacs.jpg

Hozzávalók

Elkészítés

A mézet és a vajat alacsony lángon olvasszuk össze a fűszerekkel, majd hagyjuk kihűlni.

A tojásokat habosítsuk össze a cukorral, majd keverjük össze a szódabikarbónás liszttel és a mézes keverékkel. Gyúrjuk össze – kicsit ragacsos lesz – majd tegyük hűtőbe 1-2 napra.

Sütés előtt lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, szaggassunk belőle karácsonyi formákat és süssük 170 °C-on kb. 10 percig – vigyázva, hogy meg ne égjenek a mézeskalácsok.

Sütés után dobozban hetekig eltartható, cukormázzal díszíthető.

 

Zimtsterne - a németek fahéjas csillaga

zimstern_fahejas_keksz_1.jpg

Hozzávalók

  • 500 g őrölt mandula
  • 300 g porcukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 teáskanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só

Mázhoz

  • 1 db tojásfehérje
  • 100 g porcukor

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki két folpack között kb. fél centi vastagra. Csillag formájú kiszúróval szaggassuk ki és tegyük sütőpapíros tepsire őket.

A máz hozzávalóit habverővel keverjük sűrű, fehér masszává, majd egy késsel/ecsettel/kiskanál hátával kenjük le minden csill

ag tetejét vele.

A csillagokat süssük 150 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 percig – figyeljünk rá, hogy a máz még fehér, de már száraz legyen. Fémdobozban tárolva sokáig eláll.

 

Spekulatius – a holland fűszeres keksz

speculoos_spekulatius.jpg

Fűszerkeverék

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 250 g nádcukor
  • 140 g puha vaj
  • 3 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 10 g fahéj
  • 10 g quatre épice vagy ugyanennyi a fenti fűszerkeverékből
  • 4 cl víz (amennyit felvesz) 

Elkészítés

A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd keverjük el a többi hozzávalóval és gyúrjuk egyneművé. Az összeállt tésztát pihentessük hűtőben legalább egy óráig (érdemes kilapítva betenni, így hamarabb áthűl), de akár egy egész éjszakára is.

A pihentetés végéhez közeledve melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A lehűtött tésztát nyújtsuk kb. 2-3 mm vékonyra, süti kiszúróval szaggassunk belőle formákat és süssük 10-12 percig. Persze ha van otthon tradicionális speculaas formánk, azt is használhatjuk, ebben az esetben azzal formázzuk meg a kekszeket.

 

Pepparkakor – a svédek tüzes ropogtatnivalói

pepparkakor.jpg

Fűszerek

Hozzávalók

  • 400 g liszt
  • 120 g puha vaj
  • 180 g nádcukor
  • 100 g méz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 115 ml víz

Elkészítés

A lisztet keverjük el a sóval, szódabikarbónával, cukorral és a megőrölt fűszerekkel. Adjuk hozzá a vajat, a mézet és annyi vízzel, amennyit felvesz, gyúrjuk össze, majd fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára.

Miután kellőképpen lehűlt, vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 2 mm vastagra, vágjuk kockákra – vagy ízlés szerinti formákra – és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig.

 

Panforte – az olaszok ragacsos finomsága

panforte.jpg

Fűszerek

Hozzávalók

  • 200 g kesudió
  • 200 mogyoró
  • 90 g pisztácia
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 100 g aszalt cseresznye
  • 165 g liszt
  • 60 g kakaó
  • 300 g cukor
  • 315 g méz
  • 125 g étcsokoládé
  • 1 csipet só

Elkészítés

Egy 23 cm-es tortaformát vajazzunk ki jól, az alját pedig béleljük ki vajazott sütőpapírral is, majd kakaóval szórjuk körbe (mintha liszteznénk). A forma ilyen gondos előkészítése fontos lépés, mert nagyon ragacsos masszát fogunk készíteni, könnyen beleragadna másképpen.

A sütőt melegítsük elő 160°C-ra.

Egy nagy tálban keverjük össze a magvakat, aszalt és kandírozott gyümölcsöket, a fűszereket. a kakaót és a lisztet. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük a szárazanyagokhoz.

A cukrot és a mézet hevítsük 115°C-osra (ha nincs ehhez használható hőmérőnk, akkor kb. 7 percig forraljuk, míg elkezd sűrűsödni), majd ezt is keverjük a masszához.

A keveréket simítsuk az előkészített formába egy spatula vagy kanál segítségével – alaposan nyomkodjuk bele, hogy mindenhol egyenletes vastagságban legyen a tészta.

Süssük 25-30 percig, majd ha kivettük, hagyjuk egy rövid ideig hűlni. Ezt követően vágjuk közbe egy éles késsel, fordítsuk ki a formából, vegyük le a sütőpapírt az aljáról és szórjuk meg porcukorral.

Felszeletelhetjük vékony cikkekre, és így mehet is egy dobozba, ahol sokáig eláll, vagy éppen egy szép zacskóba csomagolva az ajándékok közé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr308156692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása