Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Sárgabarackos morzsapite fahéjvirággal

2016. július 16. - szaborsika

Még mindig van a hűtőnkben sárgabarack, úgyhogy meg is sütöttük belőle a kedvenc piténket. Ez egy nagyon egyszerű alaprecept, amit mindenféle gyümölcs-fűszer párossal el lehet, és el is szoktunk készíteni így nyáron. :)

A sárgabarack fűszere ezúttal az általunk nagyon kedvelt fahéjvirág lett. Különleges ízvilága a fahéj édességét és aromáit hozza a szegfűszeg csípősségével karöltve – de erről itt írtunk is bővebben -, éppen ezért nagyszerűen illik a sárgabarack édesen pikáns ízéhez.

A süti különlegessége még az is, hogy a megszokott, omlós pitetészta helyett egy kevert élesztős változat kerül a gyümölcsök alá. Ettől viszont egyáltalán nem kell megijedni, mert ez egy olyan tészta, ami nem igényel külön kelesztést, úgyhogy az elkészítése semmivel sem kerül több időbe, mint az omlós változaté - a végeredmény viszont még puhább, szaftosabb és lágyabb lesz általa. ;)

Lássuk is a receptet!

sargabarack_fahejvirag_morzsa_pite.jpg

Hozzávalók

Tésztához

  • 300 g liszt (nálunk teljes kiőrlésű lisztek keveréke)
  • 50 g cukor (vagy más édesítő)
  • 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • 1 dl tej
  • 150 g puha vaj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál őrölt fahéjvirág

Töltelékhez 

  • 1 kg magozott barack
  • 1 leheletnyi őrölt fahéjvirág
  • ízlés és a gyümölcs édessége szerint cukor, vagy más édesítő

Morzsához

  • 150 g liszt
  • 50 g zabpehely
  • 150 g cukor (vagy más édesítő)
  • 200 g vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéjvirág

 sargabarack_fahejvirag_morzsa_pite5.jpg

Elkészítés

Az alaphoz először a tejben feloldottuk az élesztőt.

A lisztet, cukrot és az őrölt fahéjvirágot egy tálba szórtuk, a közepébe mélyedést készítettünk, és ebbe pakoltuk a többi hozzávalót: a vajat, tojást, és az élesztős tejet. Gyorsan átgyúrtuk, majd a kész tésztát kiolajozott formákba nyomogattuk.

Mi ebből a képen látható két kisebb formát töltöttük fel, majd 180°-ra előmelegített sütőbe dugtuk, hogy egy kis kérget kapjon, mire rápakoljuk a feltéteket.

Amíg erre vártunk, a morzsa hozzávalóit egy tálban gyors mozdulatokkal összemorzsoltuk, és félretettük, majd a barackokat is negyedekbe vágtuk.

Az elősütött tésztára szorosan rápakoltuk a gyümölcsöket, őröltünk rá egy keveset a fahéjvirágból (ha nem elég édes a barack, akkor itt egy kis cukorral/egyéb édesítővel még szintén meg lehet hinteni), majd gazdagon megszórtuk a fűszeres morzsával, és visszatettük sülni további 30-40 percre.

A kész süteményt picit hagytuk hűlni, és már tálaltuk is.

Egyébként így melegen tök jól megy hozzá egy kis vaníliafagyi, másrészt viszont hagyhatjátok egy éjszakára a hűtőben is, mert másnap hidegen, mikor már jól összeértek az ízei, tökéletes csemege lesz belőle. :)

sargabarack_fahejvirag_morzsa_pite3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr958891980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása