Még mindig van a hűtőnkben sárgabarack, úgyhogy meg is sütöttük belőle a kedvenc piténket. Ez egy nagyon egyszerű alaprecept, amit mindenféle gyümölcs-fűszer párossal el lehet, és el is szoktunk készíteni így nyáron. :)
A sárgabarack fűszere ezúttal az általunk nagyon kedvelt fahéjvirág lett. Különleges ízvilága a fahéj édességét és aromáit hozza a szegfűszeg csípősségével karöltve – de erről itt írtunk is bővebben -, éppen ezért nagyszerűen illik a sárgabarack édesen pikáns ízéhez.
A süti különlegessége még az is, hogy a megszokott, omlós pitetészta helyett egy kevert élesztős változat kerül a gyümölcsök alá. Ettől viszont egyáltalán nem kell megijedni, mert ez egy olyan tészta, ami nem igényel külön kelesztést, úgyhogy az elkészítése semmivel sem kerül több időbe, mint az omlós változaté - a végeredmény viszont még puhább, szaftosabb és lágyabb lesz általa. ;)
Lássuk is a receptet!
Hozzávalók
Tésztához
- 300 g liszt (nálunk teljes kiőrlésű lisztek keveréke)
- 50 g cukor (vagy más édesítő)
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
- 1 dl tej
- 150 g puha vaj
- 1 db tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéjvirág
Töltelékhez
- 1 kg magozott barack
- 1 leheletnyi őrölt fahéjvirág
- ízlés és a gyümölcs édessége szerint cukor, vagy más édesítő
Morzsához
- 150 g liszt
- 50 g zabpehely
- 150 g cukor (vagy más édesítő)
- 200 g vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéjvirág
Elkészítés
Az alaphoz először a tejben feloldottuk az élesztőt.
A lisztet, cukrot és az őrölt fahéjvirágot egy tálba szórtuk, a közepébe mélyedést készítettünk, és ebbe pakoltuk a többi hozzávalót: a vajat, tojást, és az élesztős tejet. Gyorsan átgyúrtuk, majd a kész tésztát kiolajozott formákba nyomogattuk.
Mi ebből a képen látható két kisebb formát töltöttük fel, majd 180°-ra előmelegített sütőbe dugtuk, hogy egy kis kérget kapjon, mire rápakoljuk a feltéteket.
Amíg erre vártunk, a morzsa hozzávalóit egy tálban gyors mozdulatokkal összemorzsoltuk, és félretettük, majd a barackokat is negyedekbe vágtuk.
Az elősütött tésztára szorosan rápakoltuk a gyümölcsöket, őröltünk rá egy keveset a fahéjvirágból (ha nem elég édes a barack, akkor itt egy kis cukorral/egyéb édesítővel még szintén meg lehet hinteni), majd gazdagon megszórtuk a fűszeres morzsával, és visszatettük sülni további 30-40 percre.
A kész süteményt picit hagytuk hűlni, és már tálaltuk is.
Egyébként így melegen tök jól megy hozzá egy kis vaníliafagyi, másrészt viszont hagyhatjátok egy éjszakára a hűtőben is, mert másnap hidegen, mikor már jól összeértek az ízei, tökéletes csemege lesz belőle. :)