Ugyan a levendula, ahogy írtuk is, számos helyen vígan eléldegél, mégis a mesebeli Provence-i levendulamezők azok, amik elsőként eszünkbe jutnak, amikor erre a növényre gondolunk. Ha pedig már Provence-ban járunk (legalábbis gondolatban), akkor az olívaolaj is beugrik, hiszen Franciaországban ez a legjobb terület az olíva számára is.
És ha már a levendula és az olíva ilyen jól megvannak egymás mellett földrajzi értelemben, akkor érdemes a konyhában is tesztelni a párosukat. Mi egy kellemesen illatos nyári süteményt álmodtunk meg velük, amit citrussal tettünk még frissítőbbé. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira finom, és még a legnagyobb levendulaelleneseket is sikerült már vele levenni a lábukról. ;)
Hozzávalók
Süteményhez
- 50 ml olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- 150 g joghurt
- 30 g nádcukor (vagy más alternatív édesítőszer)
- 1 db tojás
- 1 evőkanál levendula
- 1/2 citrom reszelt héja (vagy 1/2 teáskanál őrölt citromhéj)
- 1/2 citrom leve
- 150 g liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál sütőpor
Tetejére
- 100 g cukor (vagy más alternatív édesítőszer)
- 1 teáskanál levendula
- citromlé
Elkészítés
A műveletet a méz és az olívaolaj összemelegítésével kezdjük, amit addig csinálunk, amíg teljesen elkeverednek egymással. A tűzről levéve beleszórjuk a mozsárban megtört levendulát is, és beleszippantunk a levegőbe, mert ekkor csodás illatok szállnak fel az edényből. (Ha cseppet sem érezzük csodásnak, akkor ne folytassuk az akciót, inkább kezdjük előről, és levendula helyett rakjunk a sütibe rozmaringot, kakukkfüvet, vagy bazsalikomot).
Ezután a joghurtot kikeverjük a nádcukorral, a tojással, a citromhéjjal és citromlével, és ehhez adjuk a mézes-olajos-levendulás egyveleget. Hozzászitáljuk a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert lisztet, pár mozdulattal összekeverjük, majd 180 °C-os sütőbe tesszük és körülbelül 50 percig sütjük (bár ez sütőfüggő is, úgyhogy tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük, hogy átsült-e).
A mázhoz összedaráljuk a cukrot a levendulával, majd hozzáadunk annyi citromlevet, hogy folyós állagú legyen. A sütemény tetejét megszurkáljuk, és rácsorgatjuk a citromos mázat, ás már tálalhatjuk is. Persze ha esetleg lapul a mélyhűtőben egy kevés citrom sorbet, vagy hasonló hűsítő nyalánkság, azt sem eretnekség rápakolni - egy tombolóan meleg napon minden segítség elkél a leghűléshez. :)
Fogyasztás közben pedig ajánljuk, hogy hunyjátok be a szemeteket, és képzeljétek magatokat Provence gyönyörű vidékére. ;)