Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

A 7 legjobb vágykeltő fűszeres recept

Afrodiziákumok Valentin napra

2016. február 08. - szaborsika

Valentin nap közeledtével valaki mindig megtalál minket azzal, hogy milyen fűszereket ajánlanánk nekik egy tüzes estéhez. Úgy gondoltuk, hogy ahelyett, hogy mindenkinek külön-külön elmondanánk, mi mit ajánlunk, összegyűjtjük és leírjuk nektek, hogy bármikor visszakereshessétek – hiszen a szerelem nem az év egyetlen napjára korlátozódik. ;)

9_vagykelto_fuszerek.jpg

Mivel idén vasárnapra esik a romantika nemezközi ünnepe, úgyhogy arra jutottunk, töltsük az egész napot fűszerorgiában tobzódva - és hogy ez nektek is könnyen menjen, összegyűjtöttük nektek legjobb tippjeinket.

 

Szerecsendió – a bódító illatokért – francia reggeli muffin

A szerecsendió hatóanyaga a myristicin, ami ugyan egy narkotikum, de ez a hatása csak nagy mennyiségben jön elő – ellenben ha keveset használunk belőle, akkor a fűszeres, melengető, bódító hatása fog csak érvényesülni, ami szintén nem hátrányos egy romantikusnak ígérkező napon.

Ha bírjátok az édeset reggelre, akkor nagyon tudjuk ajánlani ezt a szerecsendiós muffint, amit szerintünk egy kevés vajjal megkenve, egy jó kávé és a szerelmetek társaságában a legjobb elfogyasztani.

szerecsendio_muffin.jpg

Hozzávalók 12 muffinhoz

  • 250 g liszt
  • 120 g cukor
  • 100 g puha vaj
  • 150 ml tej
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 1 csipet só

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.

A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd ha már kellően elkeveredett, adjuk hozzá a tojást és azzal is keverjük el. A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a sót, és reszeljük bele a szerecsendiót, majd a tejjel felváltva adjuk ezt is a vajas masszához.

Muffin formáinkat béleljük ki papírral, vagy kenjük ki vajjal, és adagoljuk bele az elkészített tésztát.

Tegyük az előmelegített sütőbe 20-25 percre, és süssük készre.

 

Fahéj – hogy jól induljon a nap

A fahéjról már írtunk bővebben, és már akkor is említettük, hogy bódító, nyugtató hatása van. Egy, a szerelmünkkel töltött napon pedig éppen ezekre van szükségünk ahhoz, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat az együttlét örömeinek.

fahej_kave.jpg

Mi azt tanácsoljuk, hogy kezdjétek már a napot is ezzel a fűszerrel úgy, hogy a kedvenc kávétok tetejére szórtok belőle egy keveset, és kortyolgassátok ezt a fenti muffin mellé.

 

Chili – a tüzes pillanatokért

Az már általában köztudomású, hogy a chilik erősségét kapszaicin tartalmuk határozza meg – tudjátok, ez az az anyag, aminek mértékét Scoville skálán mérik, és amiből minél több van a paprikában, annál jobban égeti a belsőnket. :)

Ezen kívül azért érdemes megjegyezni, hogy az erő még nem minden, hiszen a chilipaprikák nem csak kapszaicin tartalmukban, hanem ízükben, aromájukban is jelentősen eltérnek egymástól, így az ételek megalkotásánál érdemes ezt is figyelembe venni.

Na de mi legyen belőle Valentin napon? Szerintünk egy egyszerű, olasz tésztával nem nyúlhattok mellé, hiszen azon túl, hogy felfűti a kedélyeket, pillanatok alatt el is készül – így több idő marad kettesben.

chili_penne_all_arabbiata.jpg

Hozzávalók 2 főre

  • 200 g penne
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kicsi vöröshagyma
  • 200 g konzerv hámozott paradicsom
  • ½ teáskanál chili
  • só, bors
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 20 g parmezán sajt

Elkészítés

A tésztát főzzük meg a csomagoláson található idő szerint.

A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel és olívaolajon dinszteljük meg. Sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a chilit, a cukrot, illetve a paradicsomot és főzzük 10-15 percig - amíg a tészta is elkészül.

A tésztát szűrjük le és 2 evőkanál főzőlé kíséretében adjuk a szószhoz. 1-2 perc alatt melegítsük össze és tálaljuk reszelt parmezánnal megszórva. 

 

Kardamom – panna cotta

A kardamom, ez az egzotikus, illatos fűszer, szintén élénkítő hatásával éri el, hogy ne veszítsünk frissességünkből egy ilyen izgalmas napon. Az sem hátránya, hogy leheletfrissítőként is használják, így ha becsúszott volna 1-2 szál hagyma is nap közben, simán elfedi a durvább szagokat.

Mindenféle tejes desszertbe jól megy, úgyhogy mi is egy ilyet ajánlunk első körben: egy egyszerű pohárkrémet, meggyel.

 kardamom_krem_meggyszosszal.jpg

Hozzávalók 2 főre

  • 50 g fehércsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 100 g mascarpone
  • 1 hüvely kardamom
  • 2 evőkanál meggylekvár

Elkészítés

A kardamomot nyissuk ketté, szedjük ki kis magjait, és mozsárban törjük porrá. Adjuk a tejszínhez, majd melegítsük forráspontig. A csokoládét ezalatt törjük darabokra egy tálba, majd a meleg tejszínnel öntsük nyakon, és hagyjuk, hogy a folyadék felolvassza. Ha ez megtörtént, hűtsük ki teljesen – jó esetben egy éjszakán át.

Hűtés után vegyük elő, és habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a mascarponét, és ezzel is keverjük levegősre. Az így elkészült krémet adagoljuk poharakba – tehetünk alá egy keveset kedvenc kekszünkből is, daraborba törve -, a tetejükre pedig kanalazzunk egy kevés meggylekvárt.

 

Sáfrány – Sáfrányos rizotto

A sáfrány, azon túl, hogy a legdrágábbként számon tartott fűszer, kis mennyiségben szintén nyugtató, afrodiziákum hatású, és persze festő fűszer. Íze inkább kesernyés, éppen ezzel teszi karakteressé ételeinket.

A legjobban rizses egytálételekhez, szirupokhoz passzol, mi is egy ilyet ajánlunk most: egy egyszerű sáfrányos rizottót ebédre.

safrany_rizs.JPG

Hozzávalók 2 főre

  • néhány evőkanál vaj
  • 1 db kicsi vöröshagyma
  • 200 g rizottó rizs
  • 0,6 dl fehérbor
  • 1,3 dl alaplé
  • 0,5 teáskanál sáfrány
  • 60 g parmezán

Elkészítés

Az alaplevet melegítsük fel. Ha nincs alaplevünk, egy kevés leves lelke fűszerkeveréket forraljunk fel vízben, majd szűrjük le és használjuk ezt.

A hagymát vágjuk apróra és a vajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a rizst, röviden pirítsuk, majd öntsük hozzá a fehérbort, és kevergessük, míg elpárolog. Ezt követően jön a kisebb türelem játék: az alaplevet kisebb merőkanalanként adjuk a rizshez, miközben állandóan kevergetjük. Ez kb. 15-20 perces procedúra.

Az utolsó kanalak előtt adjuk a maradék alapléhez a sáfrányt, és így adagoljuk a rizshez.

Amint kész, adjunk hozzá egy evőkanál vajat és a reszelt parmezánt, majd frissen tálaljuk a fogást.

 

Vanília – Creme brulée

A vaníliáról is olvashattok már nálunk, így nem is szaporítanánk a szót arról, hogy milyen szuper hatással van ez a fűszer a romantikus hangulatunkra. De ha már ilyen nagyszerű illatokkal dolgozunk, érdemes a formákat is izgalmassá tenni – és nincs is szexibb édesség vacsora után, mint a franciák creme bruléje. Le is írjuk, mi hogy készítjük.

 vanilia_creme_brule.JPG

Hozzávalók 2 főre

  • 2 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • 30 g cukor
  • ½ rúd vanília
  • 1 csipet só
  • 1-1 evőkanál cukor karamellizáláshoz

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra.

A vanília rudat vágjuk hosszában félbe, a magokat kapargassuk ki, majd mindenestül, és egy kis só társaságában adjuk a tejszínhez, és melegítsük az egészet forráspontig. Ekkor húzzuk le a tűzről, és hagyjuk állni, míg a többi dologgal foglalatoskodunk, hogy a vanília addig is kiadhassa aromáit a tejszínbe.

A tojássárgájákat habosítsuk ki a cukorral, majd fokozatosan keverjük hozzá a vaníliás tejszínt. A folyadékot öntsük kerámiaformákba, majd helyezzük ezeket egy nagyobb tepsibe. Öntsünk vizet a formák ¾-éig, és tegyük az előmelegített sütőbe, kb. 30 percig. Akkor jó, ha még picit remeg a közepe, de nem folyik. Ezután hűtsük ki teljesen – akár egy egész éjszakán át, hűtőben.

Tálaláskor 1-1 evőkanál cukorral szórjuk meg a tetejét, és legjobb esetben szakácsfáklyával karamellizáljuk rá. Ha ezzel nem rendelkezünk, tegyük grillrács alá, és itt pirítsuk keményre a cukrot. Ha pedig ehhez sincs eszközünk, akkor sincs baj – hagyjuk el a cukrot, hívjuk simán vaníliás krémdesszertnek, és élvezzük az ízeket – így is szuper lesz. ;)

 

Tonkabab – kényeztető esti ital

Rengeteg vita kering ugyan arról, hogy szabad-e fogyasztani egyáltalán tonkababot, és ha igen, mekkora mértékben, de mi most elaltatnánk ezeket: amíg nem esztek meg egy ültő helyetekben kb. 60 egész tonkababot, addig nem lesz problémátok a fogyasztásából (és mivel egyrészt elég drága, másrészt pedig nagyon intenzív fűszer, ezt igen nehéz is volna abszolválni).

És érdemes is, mivel nagyon egyedi, kicsit a vaníliára, kicsit a marcipánra emlékeztető illatokkal rendelkezik, amik nagyon jól mennek tejes, illetve csokoládés krémekhez. Mi ezzel nagyon egyszerűre is vennénk a figurát, és egy sima, tonkababbal megbolondított forrócsokoládéval kínálnánk meg párunkat, amivel biztosan levesszük majd őt a lábáról.

tonkabab_forro_csoki.jpg

Hozzávalók 2 főre

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 db tonkabab
  • 1 csipet só

Elkészítés

A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel. A tejet és tejszínt melegítsük össze, reszeljük hozzá a tonkababot és egy csipet sóval ízesítsük. Ha már majdnem forr a folyadék, habverővel keverjük az olvasztott csokoládéhoz, míg sima, fényes italt kapunk.

Tálaláshoz tejszínhabot tehetünk a tetejére.

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr458358912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.02.09. 11:17:52

hatásokat nem bontod ki? Mert valamelyik inkább abpőnek jó, valamelyik az erekcióra van jó hatással.

2016.02.09. 11:50:08

ez azt jelenti, ha ilyeneket adok a feleségemnek, akkor majd dugni is akar velem végre, nem csak romantikázva sétálgatni valami fasza kis naplementében?
süti beállítások módosítása