A nyári fesztiválok legjobbja a gyros, de szeritünk mindenki ismeri azt az érzést, ahogy az állán (karján, mellkasán, lábán) is folyik a sok szaft az ételből. Mivel egy buli kellős közepén ez kellemetlen, ezért mi sokszor inkább itthon csinálunk gyros partikat, mert itt aztán tényleg senkit nem érdekel, hogy mennyire leszünk maszatosak a végére - ráadásul az is biztos, hogy csak olyan dolgok kerülnek a tálra, amiket mi szeretnénk.
Házi gyros tztatzikivel
Hozzávalók
Gyros – csirkéből, házilag
- 400 g csirkemell
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál gyros fűszerkeverék
Tzatziki
- 300 g görög joghurt / 500 g sima joghurt 1 nap alatt lecsöpögtetve
- 1 db kígyóuborka (kb. 400-500 g)
- 1 evőkanál olívaolaj
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál tzatziki fűszerkeverék (ha szereted, kaporral)
Továbbiak ízlés szerint válogatva
- paradicsom
- hagyma
- tortilla/pita
- csípős szósz
- főtt/sült burgonya
Elkészítés
Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, enyhén megsózzuk és félretesszük 30 percre. Közben a joghurtot kikeverjük a fűszerekkel, az olívaolajjal és a citromlével.
A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk és összekeverjük az olívaolajjal és a fűszerkeverékkel. Egy serpenyőt felhevítünk, majd ebbe dobjuk a fűszeres húst, és kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Eztán ismét kezelésbe vesszük az uborkát: alaposan kinyomkodjuk a levét és a joghurtos keverékhez adjuk. Ha van időnk, akkor ilyenkor legalább egy órára hűtőbe is tesszük, hogy megfelelően összeérjenek az ízei, és csak utána tálaljuk – de persze akkor sincs semmi vész, ha ez elmarad.
Tálaláskor mi sokféleképpen szoktuk variálni a tálat, aszerint, hogy mi van éppen itthon, illetve, hogy mit kívánunk, szóval ezt tudjuk nektek is ajánlani. Ami viszont elmaradhatatlan kísérője nálunk, az a csípős szósz és a paradicsom – ezekből mindig kerül a hús és a tzatziki mellé.