Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Fűszeres variációk eperlekvárra

Letölthető címkékkel

2016. június 14. - szaborsika

Egy jóbarátunk jóvoltából érkezett hozzánk egy nagyobb adag házi, frissen szüretelt, gyönyörű, illatos és ráadásul mézédes eper, amit – azok után, hogy a nagyját egy ültő helyünkben befalatoztuk -, jól be is főztünk, hogy később is élvezhessük a nyár ízeit.

Persze ebből is lettek fűszeres variációk, hiszen szeretjük, ha már a kamra polcáról lekapva egy izgalmas lekvárral van dolgunk - ráadásul a hőkezelés által a legtöbb fűszer intenzívebben kiadja aromáit, mint akkor, ha csak utólag tennénk a jamhez.

Eperlekvár

Mi ezúttal is hasonlóan jártunk el, mint a cseresznye esetében – a gyümölcsöket megtisztítottuk, csumájukat eltávolítottuk, majd egy nagy edényben elkezdtük beforralni. Amikor már kezdett lekvár állagot felvenni, akkor megkóstoltuk, és ennek megfelelően édesítettük (az eperhez általában azért kell a plusz cukor, vagy más édesítőszer).

Ekkor fűszereztük, majd sterilizált üvegekbe töltöttük, pár percre fejjel lefelé fordítottuk őket, majd száraz dunsztba pakoltuk, és így hagytuk kihűlni.

 

De mivel is fűszereztünk?

eperlekvar_menta_pezsgo.jpg

Borsmenta & pezsgő

A pezsgő és eper klasszikus kombóját a Micsoda nő óta szerintünk már mindenki ismeri. Nyáron mi is nagy rajongói vagyunk ennek a egyszerű, az epertől mégis izgalmas italnak, amit sokszor egy kis mentával teszünk még frissebbé.

Most ezt a napsütéses életérzést üvegekbe is zártuk ezzel a lekvárral, amibe a főzés végéhez közeledve kevés hűsítő hatású bormentát szórtunk, a tűzről levéve pedig hozzáöntöttünk egy keveset a kedvenc pezsgőnkből.

Ezzel a lekvárral fogunk hűsölni nyáron – például úgy, hogy joghurtos fagylaltokra kanalazzuk.

 eperlekvar_rozsabors.jpg

Rózsabors

Mivel imádjuk a borsokat, nyilvánvaló volt, hogy az eperből is készül egy borsos változat – bár csaltunk egy kicsit, mert a választásunk ezúttal a rózsaborsra esett, ami egyébként nem is valódi borsféle. :)

Kicsit édes, aromás íze van (emlékeztet a borókabogyóra, amiről éppen múlt héten írtunk facebookon is), de nincs benne az a csípősség, ami a valódi borsokra jellemző – éppen ezért megy kiválóan gyümölcsökhöz, desszertekhez is.

Mozsárban megtörtük a szemeket, mivel így bontakozik ki legjobban aromájuk, és ebben a formában tettük a gőzölgő lekvárhoz.

Ez a változat kiváló lesz, ha a kalács mellé valami izgalmasabb lekvárt társítanánk egy dőzsölő, nyári reggeli végén.

 

eperlekvar_guajillo_chili_kakao.jpg

Guajillo chili & kakaóbab

A chilis csokoládé melengető és tüzes világát is az eper mellé csempésztük egy másik üvegben.

Ehhez Guajillo chilit használtunk, ami egy enyhén-közepesen csípős chili - éppen ezért nem gyilkos módon, csak éppen kellemesen teszi tüzessé a lekvárt.

A csokoládés ízhez kakaóbabot reszeltünk mellé – néhol kicsit tört formában hagyva, hogy a textúrájában is megjelenek ezek a harapható darabok.

Csokis jellege miatt süteményekhez szuper lesz ez a változat, de ha ti is hagytok benne kisebb kakaóbab töreteket, akkor egy csokoládés pohárkrém egyik rétegeként is el tudjuk képzelni - már a gondolata is izgalmas annak, ahogy a lágy csokimousse és tüzes eperlekvár találkozása mellett néha rá-ráharap az ember egy kakaó-ízbombára.

eperlekvar_kardamom_gyomber_narancs.jpg

Karácsonyi álom 

Kardamom & Gyömbér & Narancshéj

Mint a cseresznye esetében, itt is csináltunk egy karácsonyi hangulatot idéző változatot, de az eperhez kicsit egzotikusabb fűszereket választottunk.

Felhasználtuk a kardamom különleges, édeskésen csípős, utóízében a citrom-kámfor-bergamot keverékére emlékeztető aromáját, a gyömbér üdítő, szintén citrusos jellegeket őrző csípősségét, és a narancshéj édes-keserű ízeit, hogy egy igazán különleges karácsonyi lekvárt készítsünk belőle.

Ezt, az ünnepi felhasználás mellett egyébként török desszertekhez is kiválóan lehet kanalazni, mivel azokban is gyakori vendég ez a három fűszer.

 

Ez tehát az idei 4 eperlekvár változat a Fűszerész házatáján, amiket előszeretettel ajánlunk kirpóbálásra nektek is. És végül természetesen itt vannak a címkék is, amiket csináltunk, hogy ti is egyszerűen megjelölhessétek, melyik üvegben milyen fűszeres lekvár-variáció rejtőzik. :)

Fűszeres befőzésre fel! 

eperlekvar_cimkek_nyomtatni.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr868808326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása