Az élet fűszeres oldaláról

Fűszerész

Az első fűszeres poszt

2013. szeptember 26. - tegzesdani

Régóta tervezgetjük a blogot, sokszor megígértük magunknak és néhányszor másoknak is, hogy belekezdünk. Mostanra álltak össze az ehhez szükséges dolgok (mindenekelőtt a bátorság :) )annyira hogy valóban bele is vágjunk.

Hat éve élünk együtt fűszerekkel, egyre többel, egyre jobbakkal és egyre intenzívebben. Ezalatt az idő alatt egy fontos igazságra mindenképp rájöttünk: hogy az élet legjobb és legfontosabb dolgaihoz hasonlóan a fűszereknek is akkor ébredünk rá az igazi értékére, amikor valamelyik hiányzik, vagy megpróbáljuk valami hasonlóval helyettesíteni. A tökfőzelék kapor nélkül, a carbonara frissen tört bors nélkül, a mézeskalács fahéj és szegfűszeg nélkül, vagy a házikolbász rossz paprikával mind-mind csak felesleges és rossz másolatai az általunk vágyott igazi ízeknek, ahogy a népmesei leves sem lehet soha igazán finom só nélkül. Ráadásul a hiányok észlelésén túl ennek a történetnek van egy másik, még érdekesebb része: hogy hogyan lehet a megszokott ételeinkbe egy kis csavarral, egy szokatlan fűszerrel új távlatokat nyitni. Hogy milyen a körözött ajovannal, a sült hal tahiti vaníliával, vagy mi történik, ha fűszerpaprika helyett füstölt paprikát vagy őrölt ancho chilit teszünk egy ételbe?

Az elmúlt hat évünk ennek a jegyében telt és reményeink szerint a következő hatvanban is komoly szerepet játszanak majd a fűszerek.

Viszont azt is tapasztaltuk az elmúlt években, hogy kevés jó fűszeres blog van. Ezért mi megpróbálunk csinálni egyet. Az se biztos persze, hogy a miénk az lesz, de azért igyekezni fogunk jót csinálni. A blogon a fűszereken keresztül szeretnénk bemutatni mindent: ételeket, zenéket, szakácsokat, nemzetek konyháit, embereket és éttermeket. És persze magukat a fűszereket is, hiszen önmagában ez is szinte kimeríthetetlen, önálló blogot érdemlő téma.      

Végül álljon itt pár alapvetés a jövőre nézve, a könnyebb kezelhetőség érdekében:

  1. Szeretünk főzni, de nem tudunk. Lesznek saját receptjeink, de főleg inkább olyantól kérünk aki tényleg tud.
  2. Ízlésben, kultúrában, fociban és fűszerekben sincs abszolút igazság. Mi a legfrissebb tudásunkat és a véleményünket írjuk majd bele a blogba. Nem biztos, hogy igazunk van, de akkor épp úgy gondoljuk. A dicséretet jobban szeretjük, mint a kritikát, de ha valamit rosszul írunk szóljatok.  
  3. Az előző két pont miatt szemünk előtt lebeg a régi mondás: „a jó pap holtig tanul, de a legtöbb így is hülyén hal meg”. Mi évek óta egyre többet akarunk tudni a fűszerekről, de sosem fogunk eleget.
  4. Fűszerkereskedelemmel foglalkozunk, de nem a termékeinket akarjuk eladni elsősorban. Ha vesztek tőlünk fűszert annak örülünk, ha mástól vesztek jó fűszert annak is örülünk.

Reméljük mindezzel együtt érdemes lesz olvasni minket. Addig is fűszeres, vidám napokat kívánunk!

És ha van pár percetek, nézzétek meg ezt a klasszikust!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr75443964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása